Hlavní obsah

Zatčení Chodorkovského ohrozilo fúzi i akcie Jukosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Jednání amerických ropných obrů ExxonMobil a ChevronTexaco o vstupu do ruského Jukosu uvízla po zatčení šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského na mrtvém bodě. Vyšetřování Chodorkovského má i nepříznivý dopad na ruské akcie. Hlavní index burzy MICEX po otevření oslabil o 11 %, především vinou propadu akcií Jukosu ( propad o 17 procent).

Foto: archiv CCRVM

Podzemí zámku v Uherském Ostrohu

Článek

Podle listu Financial Times ale mají Američané o Jukos nadále zájem, nechtějí však o ničem rozhodnout do doby, než se vyjasní situace kolem Chodorkovského. Ani ExxonMobil, ani ChevronTexaco nikdy jednoznačně neřekly, že do Jukosu opravdu chtějí vstoupit, ale podle informovaných zdrojů Financial Times tuto variantu velmi podrobně studují.

"K tomu kontraktu dojde, otázkou je ale kdy," sdělil jeden ze zdrojů. Exxon je největší ropnou společností na světě, zdroje ale tvrdí, že rozhovory o vstupu do Jukosu jsou dále se společností Chevron. Ta chce údajně s Rusy vytvořit partnerství. V úvahu však připadá i výměna akciových podílů.

Obnova jednání s americkými podniky je ale zatím v nedohlednu a záležet bude na tom, jak se bude případ vyvíjet. Prokuratura má totiž na Chodorkovského hned několik paragrafů a kromě defraudace ho viní i z některých ryze politických kauz. Politického podtextu se investoři obávali nejvíce.

Zatčení poslalo ke dnu akciový trh

Ruské akcie zahájily v pondělí, po víkendovém zatčení šéfa Jukosu, prudkým pádem. Na devizovém trhu oslaboval také kurz rublu, protože dealeři se kvůli značnému stupni nejistoty zaměřili na nákup dolarů. Rubl prolomil hranici 30 RUB/USD a klesl asi o půl procenta na 30,0750 z pátečních 29,9156 RUB. Dopady ruských událostí jsou znát rovněž ve světě, kde mírně klesá kurz eura.

Chodorkovského zadrželi v sobotu časně ráno ozbrojení policejní agenti, když se jeho letadlo zastavilo v Novosibirsku, aby dotankovalo. Jeho právník Anton Drel řekl, že úřady Chodorkovského obvinily z celkem sedmi trestných činů, včetně například daňových úniků v objemu až jedné miliardy dolarů.

"Jakmile daly úřady Chodorkovského do vězení, lidé si začali uvědomovat, že odliv kapitálu vysoko převýší jeho příliv. To na trhu způsobilo paniku," řekl k propadu trhu a kurzu rublu dealer společnosti Aljba Alliance Artem Roščin. Obchodníci podle něj u dolaru začali ve velkém uzavírat prodejní pozice.

V Rusku se nyní ozývají hlasy, že zatčení Chodorkovského bude mít negativní dopad na postoj investorů. Ti se budou zřejmě obávat, že prezident Vladimir Putin staví politiku před byznys. "Zatčení Chodorkovského je tak vážné, jako bylo pro Spojené státy 11. září, takže přijali stejný postup," řekl jeden zdroj ke schůzce šéfů makléřských firem. Ti v neděli jednali o tom, jak se zajistit proti velkému poklesu cen akcií na burze, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Jukos již stál Rusko miliardy dolarů

Situace kolem druhé největší ruské ropné společnosti Jukos přináší neblahé hospodářské důsledky. Od pátku minulého týdne, kdy byla v jejích kancelářích...

Kasjanov: aféra Jukosu poškozuje pověst Ruska

Před poškozením pověsti Ruska v souvislosti s aférou kolem ropné společnosti Jukos a jejího spoluvlastníka Platona Lebeděva varoval ve čtvrtek ruský premiér...

Nejbohatší Rus Chodorkovskij je ve vazbě

Generální ředitel ropné společnosti Jukos a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl obviněn z daňových úniků a podvodu. "Byl obviněn ze spáchání série...

Výběr článků

Načítám