Hlavní obsah

Propouštět chce méně firem než na jaře

Právo, kil, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé v Česku hlásí pro závěrečné čtvrtletí roku mírně optimistické plány náboru pracovních sil. Osm procent z nich dokonce očekává růst počtu pracovních sil, sedm procent předpovídá jejich snížení a 83 procent nepředpokládá žádné změny.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce ManpowerGroup hodnotu 1 procento. Pro předchozí čtvrtletí to byly ještě –4 procenta. Ukazujete to, že obavy z dopadů pandemie koronaviru poněkud oslabily, i když vyhlídky nadále nejsou nijak růžové.

Firmy výrazně přehodnotily svůj silný pesimismus
Jaroslava Rezlerová, ManpowerGroup

„Pro zaměstnance je příjemným překvapením, že firmy výrazně přehodnotily svůj silný pesimismus z minulého čtvrtletí. Situace na trhu práce je ale stále velice nepřehledná pro zaměstnance i zaměstnavatele. V důsledku vládní podpory na zachování zaměstnanosti, strachu lidí měnit místo a omezení mezinárodního náboru trh prakticky zamrzl. Firmy ještě nedokážou plně posoudit, jak se bude do budoucna jejich podnikání vyvíjet,“ komentovala Jaroslava Rezlerová, ředitelka ManpowerGroup.

Pro zaměstnavatele je podle ní nyní ještě náročnější než v období konjunktury nalézt nové zaměstnance, a to především ve výrobním sektoru. Celosvětový pokles odbytu automobilů sice znamená pro českou ekonomiku a zaměstnanost hrozbu, nicméně řada mezinárodních firem přesouvá část výroby do ČR a poptává nové zaměstnance, které však jen velmi těžko na lokálním trhu práce nachází.

Přepravní firmy se chystají na Vánoce

Ekonomika

Pouze ve třech ze sedmi odvětví předpovídají zaměstnavatelé pro nadcházející čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil.

Praha je na tom hůř

Nejsilnější náborové prostředí hlásí zpracovatelský průmysl a ostatní služby (státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura a rovněž doprava, skladování a komunikace) s indexem 4 procenta. Další pracovní příležitosti nabízí odvětví stavebnictví s indexem 2 procenta.

Jediná negativní předpověď je z odvětví ostatní výroba (výroba, rozvod elektřiny, plynu a vody; zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov) s čistým indexem trhu práce –2 procenta. Ostatní odvětví hlásí stagnující náborové plány.

Autoprůmysl v Německu ztrácí dech, může to čekat i Česko

Ekonomika

Zaměstnavatelé pouze v jednom ze tří regionů očekávají v příštím čtvrtletí zvýšení počtu pracovních sil, a to v Čechách s indexem 5 procent. Morava s nulovým indexem stagnuje. Mírné oslabení pak očekává Praha s indexem –3 procenta.

Data od firem ohledně náboru a propouštění v současné době zpracovává i hospodářská komora. Výsledky ještě nemá, příliš optimistická ale není. Více než dvě pětiny podnikatelů totiž předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách, největší obavy přitom mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců.

Průmyslová výroba oproti loňsku klesla o pět procent

Ekonomika

„Co se týká vývoje nezaměstnanosti, roli v tom bude hrát řada faktorů. Důležitý bude další epidemiologický vývoj, ekonomická situace v jiných zemích, hospodářská politika i schopnost podnikatelů se v nastalé situaci dobře zorientovat. A také to, že firmám už docházejí peněžní rezervy. Větší počet podniků se ocitne v problémech, kvůli čemuž dojde k růstu nezaměstnanosti,“ řekl Právu mluvčí HK Miroslav Diro.

Reklama

Výběr článků

Načítám