Hlavní obsah

Autoprůmysl v Německu ztrácí dech, může to čekat i Česko

Novinky, ČTK, bož

Německý automobilový sektor zasáhla koronavirová krize více než jiná odvětví a jeho dosavadní problémy ještě prohloubila. Odvětví tak po mnoha letech možná přestane být tahounem ekonomiky. Vyplývá to ze studie Institutu německého hospodářství (IW), o níž informoval ekonomický deník Handelsblatt. Automobilový průmysl je klíčovým oborem i pro českou ekonomiku.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Centrála Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

Výrobu automobilů nejprve zasáhlo přerušení globálních dodavatelských řetězců. Aktuálně pak podle institutu sektor čelí poptávkovému šoku. „Z něj se vzpamatovává jen pomalu,” uvádí studie.

Jen koncernu Volkswagen klesl v první polovině roku odbyt o 22 procent. Dceřiné značky Audi a Škoda Auto měly o čtvrtinu nižší tržby.

Velmi silně zasáhla koronavirová krize německého výrobce luxusních aut BMW. Zákazníkům ve Spojených státech firma dodala od začátku dubna do konce června 50 957 vozů, což představuje meziroční pokles o více než 39 procent.

Aut se v Česku za půl roku vyrobilo o třetinu méně než loni. Škoda ale v červenci zabrala

Ekonomika

Posledních deset let se přitom automobilový průmysl „vyvíjel výrazně lépe než zpracovatelský sektor jako celek”. Výrazně tak přispíval k růstu německé ekonomiky. Ještě stále má na hrubém domácím produktu (HDP) Německa podíl téměř deset procent. Přímo a nepřímo odvětví zaměstnává 936 tisíc lidí.

Klíčovým oborem je automobilový průmysl i v Česku. I zde se koronavirová krize výrazně projevila. Od ledna do července se v Česku podle Sdružení automobilového průmyslu (SAP) vyrobilo celkem 589 339 motorových vozidel, což představuje meziroční propad o 29,7 procenta.

Nošovický Hyundai loni zvýšil zisk na 7,4 miliardy

Ekonomika

„Nadále pozorujeme značně rozkolísaný vývoj v automobilovém průmyslu. Samotný červenec můžeme vzhledem k pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce osobních vozů hodnotit pozitivně,“ uvedl k tomu prezident SAP Bohdan Wojnar.

Automobilový průmysl tvoří téměř 10 procent českého HDP a zaměstnává zhruba 180 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka BMW se propadla do ztráty

Německá automobilka BMW se ve druhém čtvrtletí propadla do čisté ztráty 222 milionů eur (5,8 miliardy korun). Ve stejném období loňského roku dosáhla čistého...

Výběr článků

Načítám