Hlavní obsah

Předčasná penze se už nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odejít předčasně do penze už nebude od podzimu finančně výhodné, jako tomu bylo loni, kdy to zlákalo desítky tisíc lidí v předdůchodovém věku. Sněmovna tento týden vedle omezení budoucích valorizací schválila výrazné znevýhodnění předčasných důchodů. Řada lidí se ale ještě těmto negativním změnám, ke kterým dojde nejspíš na začátku září, může narychlo vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Těm, kteří ještě letos o předčasné penzi uvažovali a mají jít do řádného důchodu příští rok, se však zřejmě vyplatí se ne­ukvapovat a o předčasný důchod nežádat. „Na základě předběžných údajů lze říci, že situace na přelomu letošního a příštího roku nebude stejná jako na přelomu let 2022 a 2023,“ řekl Právu důchodový poradce Martin Kohoutek.

Doporučil bych nyní podat formulář Uplatnění nároku a pak na podzim se rozhodnout podle toho, jak to dopadlo
Martin Kohoutek, důchodový poradce

Loni na podzim ministerstvo práce a sociálních věcí samo upozornilo na to, že předčasný důchod byl v závěru roku nezvykle výhodnější než odchod do řádného důchodu letos, a to díky mimořádným valorizacím v důsledku vysoké inflace. Nepřímo tak lidi vybízelo, že se jim vyplatí o něj loni zažádat. Tuto zákonnou možnost pak opravdu využily desetitisíce zájemců, což státní rozpočet bude stát navíc miliardy.

Zájem o předčasné penze teď vláda znovu vyvolává novou legislativou. Jednak letos narychlo zkrátila červnovou mimořádnou valorizaci penzí a zároveň ze dne na den předčasné důchody znevýhodní, aby ušetřila.

Co se do půl roku změní v důchodech

Finance

Pro definitivní posouzení výhodnosti předčasného důchodu je třeba znát všeobecný vyměřovací základ pro rok 2022 i přepočítací koeficient pro rok 2022. Resort práce však tyto údaje ani odhady Právu nesdělil s tím, že je bude znát později, do konce září.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale už avizoval, že od příštího ledna se všem důchodcům zvýší penze o zhruba 400 korun. Podle Kohoutka lze tento odhad valorizace od ledna 2024 pro propočet výhodnosti, respektive nevýhodnosti předčasného důchodu využít.

Hodí se formulář

Z propočtů vyplývá, že předčasný důchod k 31. prosinci 2023 nebude tak výhodný jako k 1. lednu 2024. Jednak z důvodu parametrů, jednak právě z důvodu legislativních změn.

Kdo se tedy chystá do řádného důchodu, může být podle předběžných dat v klidu. Stihnout valorizace – mimořádnou z letošního června a od ledna 2024 – patrně nebude výhodnější jako přiznání řádného důchodu v roce 2024.

„Kdyby náhodou přelom roku dopadl jinak, doporučuji do konce srpna podat formulář Uplatnění nároku. Aby mohli případně využít tzv. výpočtové zamítačky za stávajících podmínek. Ti, co se chystají do řádného důchodu, mohou být v klidu i z hlediska plánovaných změn, které se týkají předčasných důchodů,“ uvedl Kohoutek.

V úplně jiné situaci jsou ti, kteří se chystají do předčasného důchodu.

Plánované změny pro ty, kteří se chystají do předčasného důchodu, budou výrazně nevýhodné. Přiznáním předčasného důchodu ještě před účinností změn si zachovají stávající podmínky. Mají tak na to ale už jen zhruba měsíc.

Předčasné penze už nebudou výhodné. Lze ale využít trik

Finance

„Protože ještě nevíme, jestli a kdy vejdou změny v platnost, silně bych doporučil nyní podat formulář Uplatnění nároku a pak na podzim se rozhodnout podle toho, jak to dopadlo,“ doplnil expert.

Dodal, že komu vznikne nárok na předčasný důchod až po účinnosti změn, například v říjnu, bude mít smůlu, změnám se nemá, jak vyhnout. Pro něj je formulář Uplatnění nároku podle Kohoutka zatím zbytečný.

„Jeho naděje je, že změny nakonec nebudou schváleny, nebo budou schváleny později, anebo to celé zruší Ústavní soud,“ dodal expert.

Už jen nejvýš tři roky předem, krácení bude větší
Nově se do důchodu bude moci odejít předčasně už jen maximálně tři roky, nikoli pět let před řádným termínem.
Předčasná penze se zároveň bude víc krátit. Nyní se důchod snižuje za každých 90 dnů před řádným termínem. Do jednoho roku je to o 0,9 % základu pro výpočet důchodu, od jednoho roku do dvou let o 1,2 % a poté o 1,5 %. Nově by to mělo být za každých 90 dnů o 1,5 %.
Od okamžiku, kdy člověk získá předčasný důchod, do doby, než mu naběhne ten řádný starobní, se mu také nebude valorizovat procentní výměra předčasné starobní penze.
Prodloužení minimální doby hrazení odvodů o pět let na 40 let má vejít v účinnost o rok později.
Jako ideální postup se pro zájemce o předčasný důchod stále jeví teď v létě podat formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a zde zaškrtnout zájem o Předčasný starobní důchod.
Pak člověku začne běžet půlroční lhůta, během které může sepsat již klasickou žádost o předčasný důchod a nechat si důchod přiznat i zpětně, a to v půlroční lhůtě od data podání formuláře.

Hrozí nám pokuta 130 milionů, varuje Jurečka kvůli vrácené novele zákoníku práce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám