Hlavní obsah

Portfolio pro Jourovou je zklamáním, soudí ekonomové. Politolog mluví o sladké pomstě

Novinky, tov, jas

Portfolio, které v nové Evropské komisi dostala česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO), je slabší než to dosavadní a je spíše zklamáním. Vedle opozičních politiků se na tom shodují i experti z řad ekonomů či politologů.

Foto: David Taneček, ČTK

Česká eurokomisařka Věra Jourová (na snímku z 1. dubna 2019) získala post místopředsedkyně Evropské komise. Bude v ní mít na starosti dodržování hodnot EU a transparentnost.

Článek

Jourová získala portfolio zaměřené na dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost, současně bude jednou z osmi místopředsedů.

„Jourová nedosáhla na žádné z ekonomických portfolii. Vzhledem k tomu, že deklarovaným cílem české vlády bylo získání právě ekonomického portfolia, jedná se o neúspěch českých vyjednávačů. Získání ekonomického portfolia – i pokud by k němu nenáležel vicepředsednický post – by bylo objektivně úspěchem, což se o získání portfolia evropských hodnot a transparentnosti říci nedá, byť je oslazeno viceprezidentským křeslem,” řekl Novinkám ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Ten také pochybuje o tom, zda si Jourová reálně vůbec polepšila v porovnání se svým portfoliem v končící eurokomisi vedené Jeanem-Claudem Junckerem, kde je zodpovědná za spravedlnost a ochranu spotřebitele.

Předseda správní rady Spotřebitelského fóra a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš ČTK řekl, že portfolio má význam spíš pro diplomaty a odborníky na unijní politiku. „Z ekonomického, ale i celkového hlediska jde však snad o nejméně významné portfolio, které vůbec existuje. Dosavadní portfolio Věry Jourové bylo mnohem významnější,” uvedl.

Sladká pomsta

„Předsedkyně Evropské komise k nám přistoupila jako Chytrá horákyně,“ konstatoval politolog Jan Kubáček, podle něhož lze místopředsednický post sice vnímat jako povýšení, nicméně resort není praktický. Podle něj hrozí, že Jourová na pozici eurokomisařky může zkomplikovat vztahy mezi Českou republikou a zeměmi Visegrádu, zejména s Maďarskem a Polskem, vůči nimž měla komise v poslední době v souvislosti s dodržováním hodnot EU řadu připomínek.

„Je to taková sladká pomsta,“ shrnul politolog. „Vyhledal se resort, který nemůže být vnímán jako střet zájmů s premiérem Andrejem Babišem a hnutím ANO a zároveň resort, který se aspoň opentlil pozicí místopředsedkyně,“ dodal Kubáček a připomněl, že sousední Slovensko získalo pro Maroše Šefčoviče nejen post místopředsedy komise, ale rovněž poměrně strategický post komisaře pro vztahy mezi unijními institucemi. „Jednoznačně jsme dopadli hůř,“ uzavřel srovnání.

Ekonom a šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti) na twitteru uvedl, že portfolio je drsný vzkaz České republice a totální selhání vyjednávacích schopností vlády.

„Popravdě řečeno vždy mi připadá poněkud úsměvný postup, kdy je nominován do Komise - či vlády či jiné instituce - nějaký zástupce a teprve poté se k němu hledá portfolio. Z toho logicky musí vyplývat, že následný sbor zástupců je sborem politiků, nikoliv odborníků na danou oblast – a to je podle mého soudu principiálně chybně,” řekla Novinkám ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Každý politik by se podle ní měl v dané oblasti orientovat nadprůměrně.

„Pokud jde konkrétně o ekonomická portfolia, nedá se předpokládat, že by byly ochotně rozdělovány mezi menší, natož středoevropské země, které mají v mnoha věcech rebelantský postoj – na to jsou příliš strategická. A platí to i do budoucna,” soudí Šichtařová.

Klíčové ekonomické resorty budou mít v nové Evropské komisi na starosti zástupci Francie, Itálie a Dánska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám