Hlavní obsah

Babiš se spokojil se slabým portfoliem pro Jourovou

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) je spokojený s tím, že česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) bude zastávat post místopředsedkyně Evropské komise a bude dohlížet na dodržování hodnot EU a transparentnost. Opozice však poukazuje na to, že takové portfolio je slabé a Babiš obelhával veřejnost. Sám Babiš přitom ještě nedávno podle svých slov usiloval o silné ekonomické portfolio.

Foto: Vláda ČR

Premiér Andrej Babiš a předsedkyně EK Ursula von der Leyenová

Článek

Evropská komise má přitom osm místopředsedů, z toho jen tři jsou výkonní. Jourová mezi ně nepatří.

„Díky svým zkušenostem by Věra Jourová mohla získat zajímavější portfolio než dosud a věnovat se obchodu či digitální ekonomice,“ prohlásil například nedávno premiér Babiš.

„Myslím si, že pro nás je důležité nějaké ekonomické portfolio - jsme silná proexportní země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu. Příštích pět let bude taky důležitá oblast digitálu, i tam máme koho nabídnout,“ napsal před časem na svůj Facebook.

Babišem požadované ekonomické posty v eurokomisi ale získaly Francie, Itálie, ale také menší země než ČR - Rakousko, Dánsko a Irsko. Digitální záležitosti má na starosti právě Dánsko.

Je to vyznamenání, říká Babiš

V úterý mluví premiér o právním portfoliu jako o úspěchu. „Upřímně gratuluju Věře Jourové. Poprvé v historii ČR získala prestižní post místopředsedy EK. Je to pro ČR vyznamenání a ve spojení s portfoliem pro hodnoty a transparentnost i velká důvěra od předsedkyně Ursuly von der Leyenové. Děkuji jí, že dodržela slovo a ukázala, že vnímá náš region,“ napsal Babiš na Twitter. Získání portfolia označil za úspěch.

Post pro Jourovou si pochvaloval i předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Je dobře, že Věra Jourová bude místopředsedkyní Evropské komise, což vnímám jako ocenění její předchozí práce v EU. Portfolio, které získala, není silné ekonomické portfolio, ale portfolio klíčové pro zachování společných hodnot, na kterých stojí EU a ke kterým se hlásíme,“ uvedl Hamáček.

Opozice je zklamaná

Opozice ale tak nadšená není. Upozorňuje především na to, že Babiš hovořil o tom, že chce pro Českou republiku silné ekonomické portfolio.

„Je to porážka osobních ambicí premiéra České republiky. Nedosáhli jsme vůbec ničeho, ani remízy. Je to neúspěch, toto portfolio je jedno z nejméně významných,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

Babiš podle Fialy obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře. „Jsem z tohoto výsledku zklamán,“ dodal Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Jourová

Podobně se vyjádřil lídr Pirátů Ivan Bartoš. „Z pohledu ČR to lze hodnotit jako selhání ve vyjednávání. Česká republika na tom tratí,“ zhodnotil Bartoš.

„Premiér nedokázal vyjednat pro ČR silné portfolio v Evropské komisi, a to ani nemluvím o slibovaném silném ekonomickém rezortu,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Jourová podle něj místopředsednickou funkci získala díky tomu, že už v komisi pět let zasedala, a nikoli díky Babišově diplomacii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám