Hlavní obsah

Podnikání rodiny ministra zemědělství Tomana: kuřata z Xaverova i majonézy Boneco

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman ve čtvrtek označil audit Evropské komise za útok na české zemědělství a odmítl, že by text zmiňoval jeho střet zájmů. Přesto Státní zemědělský a intervenční fond preventivně zastaví proplácení dotací i firmě příbuzných ministra Tomana. Jeho rodina podniká v zemědělství a potravinářství už od začátku 90. let, v současnosti prostřednictvím společnosti Agrotrade.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

V Agrotradu vlastní 80 procent akcií Miroslav Toman starší, předlistopadový ministr zemědělství, kterého v roce 2015 prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. Zbytek podle databáze Prodata ovládá jeho dlouholetý spolupracovník, právník Ivan Kozel. Mladší bratr současného ministra zemědělství Zdeněk Toman působí ve společnosti jako předseda představenstva.

Hlavní firmou, kterou Toman starší prostřednictvím Agrotradu ovládá, je společnost Xaverov, přední český producent jednodenních kuřat pro potravinářský sektor. Jeho roční tržby se v posledních letech pohybují těsně pod miliardou korun. Druhou největší společností Tomanů je výrobce majonéz a omáček Boneco.

Toman starší s podnikáním začal krátce po listopadu, kdy ovládl právě drůbežárny v Xaverově nebo Drůbežářský podnik Libuš. Ze zpracování drůbeže se ale už před lety Tomanovi stáhli, z výrobního areálu v Libuši je dnes tržnice Sapa.

Podnikání Tomanových se před šesti lety věnoval i týdeník Respekt v článku, za který mu Agrotrade hrozil žalobou a požadoval omluvu. Agrotrade podle časopisu získal stamilionové úvěry od bank, za které nakupoval hlavně potravinářské podniky. A zatímco dluhy rostly, většina majetku byla převedena jinam.

Po společnosti zůstaly dluhy 600 milionů korun. Firmu, přejmenovanou na Technology Leasing, v roce 2001 koupila kyperská společnost Finch Enterprises. V roce 2002 firmu přes nastrčené spolupracovníky ovládl kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř a následně se ocitla v konkurzu. Krejčíř byl později odsouzen k osmi letům vězení za její vytunelování.

Jak uvedla v květnu 2017 Česká televize, lukrativní podnik Xaverov se poté, co se jeho vlastník ocitl v konkurzu, dostal přes konkurzního správce a realitní společnost Amádeus Real zpět do rukou Miroslava Tomana staršího. Letos v dubnu pak ČT upozornila na případ z roku 2010, kdy společnost Xaverov získala na základě smíru se státem 29 cenných pozemků. Současný ministr Miroslav Toman byl dříve také prezidentem potravinářské i agrární komory a náměstkem ministrů zemědělství. Resort už vede podruhé, ministrem byl už ve vládě Jiřího Rusnoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám