Hlavní obsah

Stát z opatrnosti přestane vyplácet zemědělské dotace Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) preventivně pozastaví proplácení dotací Agrofertu i firmě příbuzných ministra zemědělství Miroslava Tomana. Ve čtvrtek to oznámil šéf fondu Martin Šebestyán v reakci na návrh auditu, který ve středu na ministerstvo zemědělství poslala Evropská komise.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise se zabývala střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke společnosti Agrofert.

„Připravujeme pozastavení těch plateb, je to naše možnost, víme jak to udělat,” řekl Šebestyán. Dodal, že nesouhlasí s právním výkladem v auditu a právní stanovisko úřadu je jiné. A právě svým stanoviskem se úřad dosud řídil, proto dotace nepozastavil. S návrhem auditu se to podle Šebestyána změnilo.

„Respektuje názor na straně DG Agri (ředitelství evropské komise pro zemědělství) a nechceme tuto situaci neustále vyhrocovat, tak jsme se rozhodli, že to pozastavíme z naší strany a budeme s nimi jednat, abychom si vysvětlili tu odlišnost našich právních stanovisek,“ řekl Šebestyán.

Podle něj jde ryze o preventivní opatření.

Uvedl, že zpráva hovoří o 12 projektech společnosti Agrofert schválených v rámci programu Rozvoj venkova po 9. únoru 2017, v nichž bylo proplaceno 63 milionů korun.

Pokud EK svůj výklad potvrdí, je SZIF podle Šebestyána oprávněna peníze „na té dotyčné společnosti vymáhat,” uvedl Šebestyán.

EK se zabývala i posuzováním administrace projektů, kde by se celková maximální korekce mohla pohybovat mezi 150 až 170 miliony korun.

Ministr Toman i Šebestyán zdůraznili, že vše se bude odvíjet od konečného znění auditu, k němuž se bude následně česká strana vyjadřovat a připomínkovat jej.

Záznam: TK k předběžné auditní zprávě Evropské komise Video: ČTK

Ministr po zběžném seznámení se zprávou uvedl, že obsahuje chyby, neboť se odkazuje na články, které v právní normě neexistují. Toman zároveň označil audit za „útok na české zemědělství”. [celá zpráva]

Toman konstatoval, že o jeho možném střetu kvůli společnosti Agrotrade, v níž figurují členové jeho rodiny, se v auditu v souvislosti se střetem zájmů nepíše.

Holding Agrofert vnímá oba návrhy auditů EK jako velmi pochybné a neprofesionální. Unijní auditoři se v jeho firmách nebyli podívat a holding neměl možnost se vyjádřit, řekl ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Pokud místopředseda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, není to pravda," reagoval. Skupina je připravena vše vysvětlit a zastavení proplácení dotací bere na vědomí.

Dotace v posledních letech rostly

Agrofert získává různé investiční a provozní dotace nejen od SZIF i od dalších fondů a ministerstev, protože vedle zemědělství podniká i v potravinářství, chemii či lesnictví. Podle informací iRozhlas.cz předběžný audit Bruselu požaduje vrácení tzv. nenárokových investičních dotací. Mělo by jít o stovky milionů korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

Od vstupu Babiše do politiky na podzim roku 2013, kdy zasedl ve Sněmovně, do konce roku 2017 získal Agrofert zhruba sedm miliard korun dotací. Výroční zpráva za loňský rok ještě není k dispozici. V roce 2017 holding inkasoval vůbec nejvyšší částku, skoro dvě miliardy korun. Před vstupem Babiše do politiky získával Agrofert dotace nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám