Hlavní obsah

Obrana před dalšími sankcemi: Rusko přestalo zveřejňovat ekonomická data

Vládní dluh, obchodní statistiky nebo produkce ropy. Rusko přestalo se světem sdílet některá svá ekonomická data. Má jít o opatření, které chrání ekonomiku a domácí společnosti před dalšími sankcemi. Kvůli omezení informací se bude Západu hůře vyhodnocovat, zda sankce ruské ekonomice skutečně ubližují. Náročnější může být i zavádění dalších opatření. Informoval o tom server The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruská centrální banka

Článek

Ruské ministerstvo energetiky, které zveřejňuje měsíční údaje o produkci a vývozu ropy, minulý týden uvedlo, že omezuje „šíření informací, které lze použít jako dodatečný tlak na ruský trh a jeho účastníky“, napsala ruská státní zpravodajská agentura TASS.

Omezení informací se konkrétně vztahuje na měsíční údaje o těžbě ropy, dodávky topného oleje z ruských rafinérií a údaje ze závodů na zpracování plynu pro domácí a exportní trhy, uvedla TASS.

Západ má stále několik dalších způsobů, jak získávat informace o datech kolem ropy, jako například sledování tankerů a získávání informací od obchodníků, nicméně nedostatek včasných oficiálních ruských čísel ztíží sledování globálních dodávek.

Embargo na vše od ovcí po jaderné vybavení

K informačnímu embargu se minulý týden přidala i federální celní služba, jež pozastavila měsíční zveřejňování údajů o vývozu a dovozu. Informace obvykle obsahují tisíce kategorií zboží a služeb, které Rusko dováží a vyváží, a to včetně položek, jako jsou třeba živé ovce nebo jaderná vybavení, upozornil WSJ.

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Ekonomika

V bankovním sektoru zase nemusí banky zveřejňovat některé finanční výkazy za období od 31. prosince 2021 do 1. října 2022 z nařízení centrální banky. A Státní duma mj. schválila návrh zákona, který ruským bankám zakazuje sdílet bankovní tajemství (údaje o zákaznících a jejich transakcích, o příjemcích a skutečných vlastnících) se zahraničními státy.

Výpadek informací může ovlivnit návrh sankcí

„Snaží se zakrýt ekonomický obraz. Máme zákaz ruských médií a nyní totéž platí pro přístup ke statistikám. Železná opona se zvedá z obou stran,“ řekla Elina Ribaková, zástupkyně hlavního ekonoma Institutu pro mezinárodní finance (IIF).

Další balík sankcí EU vůči Rusku čeká Jourová v příštím týdnu

Domácí

Základní údaje jako míru inflace nebo růst HDP ruská vláda nadále zveřejňuje, přesto zatajování výše zmíněných informací může mít negativní vliv na uvalování dalších sankcí, které už nemusí být tolik efektivní.

Výpadek dat „může ovlivnit návrh sankcí, zejména těch finančních, pokud zásadní informace chybí“, potvrdila Maria Šaginová z Finského institutu pro mezinárodní záležitosti.

„Je to čím dál náročnější a možná se dostaneme do bodu, kdy budeme to, co se děje v ruské ekonomice, usuzovat ze satelitních snímků,“ uzavřela Ribaková.

Reklama

Výběr článků

Načítám