Hlavní obsah

Obchod za miliardy. Sanofi kupuje biofarmaceutickou firmu Kadmon

Novinky, ČTK, bož

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi kupuje za 1,9 miliardy amerických dolarů (40,8 miliardy korun) americkou biofarmaceutickou firmu Kadmon Holdings. Firmy to společně oznámily ve středu. Akvizice přichází měsíc poté, co Sanofi za 3,2 miliardy dolarů koupila americkou biotechnologickou firmu Translate Bio.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo na sídle firmy Sanofi

Článek

Sanofi za jednu akcii firmy Kadmon nabídla 9,5 dolaru. Ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií to představuje prémii 79 procent. Správní rady obou společností transakci schválily.

Sanofi čelí tlaku, aby zlepšila nabídku léků. Rovněž by ráda překonala neúspěch v závodě o vakcínu proti covidu-19. Kadmon má nedávno schválený přípravek používaný při transplantacích a kandidáty na léky na imunitní onemocnění, fibrózu a také pro imunoonkologickou terapii.

Akcie Sanofi od začátku letošního roku posílily zhruba o 10 procent. Zaostávají však za růstem dílčího indexu zdravotnických firem STOXX Europe 600, který za stejnou dobu vzrostl asi o 18 procent.

Obchod za 70 miliard. Francouzská Sanofi chce rozvíjet technologii mRNA

Ekonomika

Již v březnu Sanofi oznámila akvizici společnosti Translate Bio. Společnosti přitom zahájily spolupráci už v červnu 2018. Na základě exkluzivního licenčního ujednání pracovaly na vývoji mRNA vakcín. Tato spolupráce se dále rozšířila v roce 2020 ve snaze reagovat na aktuální pandemickou krizi.

V tuto chvíli probíhají klinické testy dvou nadějných mRNA vakcín – proti covidu a proti sezonní chřipce.

Vakcíny založené na technologii mRNA využívají takzvaného poslíčka. Jde o protein, který pošle buňce instrukce, s jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat požadovaný cizorodý prvek. Imunitní systém následně v reakci na tento prvek začne vytvářet protilátky. Není tak nutné k vyvolání imunitní reakce používat oslabené nebo mrtvé viry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám