Hlavní obsah

Obchod za 70 miliard. Francouzská Sanofi chce rozvíjet technologii mRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi kupuje svého dosavadního partnera Translate Bio za 3,2 miliardy amerických dolarů (68,57 miliard korun). Od akvizice si slibuje především získání technologií a know-how v oblasti látek na bázi technologie mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo na sídle firmy Sanofi

Článek

Společnost získá akcie Translate Bio za cenu 38 dolarů za kus. Pondělní obchodování na newyorské burze přitom tyto akcie uzavíraly na kurzu 29,15 dolaru za kus. Sanofi tak nabídla téměř o třetinu více.

„V rámci snahy Sanofi zrychlit využití mRNA k vývoji léčiv a vakcín společnost dospěla ke konečné dohodě s Translate Bio,” uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson.

„V kombinaci s dlouhodobou expertízou Sanofi ve vývoji a zpeněžení vakcín i dalších inovativních léků na globální úrovni bude pro technologii mRNA vyvíjenou Translate Bio jednodušší rychleji se dostat k většímu množství lidí,” doplnil výkonný ředitel Translate Bio Ronald Renaud.

EU schválila druhou vakcínu pro děti nad 12 let

Evropa

Společnosti zahájily spolupráci v červnu 2018. Na základě exkluzivního licenčního ujednání pracovaly na vývoji mRNA vakcín. Tato spolupráce se dále rozšířila v roce 2020 ve snaze reagovat na aktuální pandemickou krizi.

Testování dvou vakcín

V tuto chvíli probíhají klinické testy dvou nadějných mRNA vakcín – proti covidu a proti sezonní chřipce. U covidové vakcíny společnosti očekávají výsledky kombinované první a druhé fáze ve třetím čtvrtletí letošního roku, u očkování proti sezonní chřipce se s výsledky první fáze studie počítá ve čtvrtém čtvrtletí.

Vakcíny založené na technologii mRNA využívají takzvaného poslíčka. Jde o protein, který pošle buňce instrukce, s jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat požadovaný cizorodý prvek. Imunitní systém následně v reakci na tento prvek začne vytvářet protilátky. Není tak nutné k vyvolání imunitní reakce používat oslabené nebo mrtvé viry.

Aby bylo možné požádat o schválení vakcíny lékovým regulátorem, musí vakcína projít ještě třetí fází testování.

Akcie Moderny trhají rekordy. Daří se i dalším výrobcům vakcín

Ekonomika

Sanofi v oblasti mRNA zaostává za konkurenčními společnostmi Moderna, Pfizer a BioNTech, které už své vakcíny proti covidu založené na této technologii dodávají na trh. Například Moderna také aktuálně testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám