Hlavní obsah

Sanofi nevzdává vlastní vakcínu, i když bude vyrábět licenčně jiné

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vakcíny francouzské firmy Sanofi měly být spolu s těmi od AstraZeneky hlavními trumfy v boji proti koronaviru. EU jich plánovala nakoupit 300 milionů, jenomže Sanofi na konci loňského roku oznámila, že vakcína nemá dostatečnou účinnost a upravuje je. Firma by chtěla spustit třetí fázi klinických zkoušek, i když souhlasila, že své výrobní kapacity poskytne konkurentům.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo na sídle firmy Sanofi

Článek

Sanofi očekává, že během několik týdnů získá data z druhé fáze klinických zkoušek upravené rekombinantní vakcíny. Pokud budou data dobrá, Sanofi plánuje okamžitě zahájit třetí fázi klinických zkoušek, řekl koncem dubna ředitel firmy Thomas Triomphe. Dokud nebude pandemie „vyřešena“ bude Sanofi „plně oddána“ výzkumu a vývoji své vakcíny. Chce mít očkovací látku připravenou, aby firma mohla pomoci v příštím roce, až bude potřeba přeočkování třetí dávkou.

Společnost chce ve vývoji pokračovat, i když předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EU míní sázet na osvědčené mRNA vakcíny, tedy ty od Pfizeru/BioNTechu a Moderny.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Selhání ve vývoji vakcíny Sanofi  připravované ve spolupráci s Pasteurovým ústavem přitom bylo velkou ranou pro boj s koronavirem, protože si EU předobjednala na 300 milionů dávek.

Sanofi kromě rekombinantní vakcíny, kterou připravuje s britskou firmou GlaxoSmithKline a jejíž první varianta nevytvářela dostatek protilátek u starších lidí, začala jako zálohu vyvíjet i RNA vakcínu s americkou firmou TranslateBio, která je ovšem teprve v první fázi klinických testů.

Sanofi slíbilo poskytnout kapacity

Sanofi je kvůli selhání vlastního vývoje od ledna pod tlakem, aby své výrobní kapacity poskytla konkurenčním firmám. Společnost  26. dubna oznámila už třetí dohodu v tomto duchu. Podle ní má plnit od září na své lince vakcíny Moderny. Ta už testuje účinnost třetí dávky na přeočkování, kdy by se mělo podávat 50 mikrogramů místo obvyklých sto mikrogramů, to ale vyžaduje větší množství ampulí.

Vývoj vakcíny francouzské Sanofi drhne

Koronavirus

Sanofi už dříve souhlasila, že pomůže od léta s výrobou 125 milionů dávek vakcíny od Pfizeru pro EU. I tady má jít o závěrečnou fázi výroby a balení v továrně ve Frankfurtu nad Mohanem. Dohoda byla uzavřena na konci ledna. Výpadek kapacit kvůli selhání vývoje tedy EU stále pociťuje, protože linky ještě neběží.

Sanofi také slíbila, že ve své továrně ve Francii bude vyrábět měsíčně 12 milionů dávek vakcíny od společnosti Johnson & Johnson.

I tak čistý příjem Sanofi stoupl v prvním čtvrtletí o 17,7 procenta na dvě miliardy eur a obrat o 2,4 procenta na 8,6 miliardy.

Rivalita stranou. Sanofi poskytne své linky k výrobě vakcíny od BioNTechu pro EU

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám