Hlavní obsah

Nedlužíte státu? Ve čtvrtek definitivně končí milostivé léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek je poslední den, kdy se lidé mohou v rámci tzv. milostivého léta výhodněji zbavit u státních úřadů svých dluhů, na které jsou vedeny správní exekuce. Nejedná se tedy o dluhy vymáhané prostřednictvím exekutorů. Týká se to závazků u České správy sociálního zabezpečení, Finanční správy a Celní správy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dluh od pěti tisíc korun výše lze splatit i  ve splátkách

Článek

Ale pouze těch, které vznikly do konce září minulého roku. Při zaplacení dluhu budou odpuštěny nedoplatky na úrocích, penále, pokuty či náklady na exekuce.

„Je to na poslední chvíli, ale přesto to ještě lidé mohou stihnout, když doručí během čtvrtka příslušným úřadům žádost, a to buď osobně, prostřednictvím datové schránky, nebo přes formuláře, které mají tyto úřady na svých webech,“ řekl Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Upozornil přitom, že ve většině případů je nutné ve čtvrtek uhradit i dlužnou částku. To se týká jednorázové úhrady. Pokud člověk bude chtít využít v zákonem daných možnostech splátkový kalendář, musí u daňových nedoplatků zaplatit první splátku. U dluhů na sociálním pojištění pak je podle webu Milostiveleto.cz první splátka na konci prosince.

Češi podle webu Nedluzimstatu.cz mají u státu závazky na pokutách za dopravní přestupky, daních, ale i sociálním pojištění za miliardy korun. Česká správa sociálního zabezpečení vymáhá prostřednictvím daňových exekucí dluh ve výši 7,6 miliardy korun, Finanční správa více než 7,5 miliardy korun, Celní správa vymáhá částku 3,3 miliardy korun.

Nové milostivé léto zatím moc netáhne

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám