Hlavní obsah

Lidé na home office by mohli dostávat náhrady, dohodáři pak výhody

• Aktualizováno

Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatelů dostávat náhrady výdajů, jako například za používání vlastního nářadí, případně paušální úhradu výdajů za elektřinu či topení. Plyne to z novely zákoníku práce, kterou vládě předloží ministr práce Marian Jurečka.

Foto: Profimedia.cz

Lidem na home office by zaměstnavatel mohl dávat náhrady za to, že používají k práci vlastní zařízení.

Článek

Paušál za energie by mohl činit 2,80 koruny za každou započatou hodinu práce. Ministerstvo by na každý rok částku aktualizovalo podle údajů statistického úřadu. Mimořádně by se paušál valorizoval, pokud by náklady narostly nejméně o 20 procent. Náhrady by nesměly být součástí výdělku, nedanily by se. Domluvit by si je mohli i pracovníci tzv. na dohodu.

Není však jisté, zda náhrady budou povinné, nebo by je zaměstnavatel poskytoval dobrovolně, například ve formě bonusu. Mohl by si je zahrnout do daňově uznatelných nákladů.

Další zásadní změna by se týkala pracovníků na dohodu. Nově by měli nárok na ošetřovné nebo na dovolenou. Ta by se odvíjela od počtu odpracovaných hodin. Dostávali by také příplatky za práci o víkendu, svátcích nebo v noci.

Pokud by lidé na dohodu pracovali pro firmu více než půl roku, mohli by požádat o pracovní smlouvu.

Rovnováha mezi prací a rodinou

Novela do zákona přenáší dvě směrnice EU o předvídatelných pracovních podmínkách a o rovnováze mezi prací a rodinou. Týkají se mimo jiné rodičovské či práce na dohodu. Změny měly začít platit do začátku loňského srpna, ČR na úpravu legislativy a zavedení do praxe měla přes tři roky. Minulá vláda to však neprovedla a Česku tak hrozí pokuty.

Průměrná penze ženám vzrostla dvakrát více než mužům

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám