Hlavní obsah

Moravskoslezská města odmítají zálohy na plechovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chystá zavedení záloh za plechovky a PET lahve. Většina moravskoslezských měst, které Právo oslovilo, ale s novým systémem, který má platit od poloviny roku 2025, nesouhlasí.

Foto: Novinky

Pilotní projekt odběru PET lahví a plechovek

Článek

Například Bohumín na Karvinsku je striktně proti zavedení takových záloh. Podle tamního starosty Petra Víchy (ČSSD) představuje zálohování PET lahví a plechovek neekologický byznys s převážením vzduchu z jednoho místa na jiné, na který doplatí poctivě třídící obce.

Bohumín má podle něj dlouhodobě fungující systém třídění, do něhož investoval miliony korun. „Ty připravované změny jej znehodnotí,“ vysvětloval Vícha.

Stejný názor má i vedení města Ostravy. Náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu) uvedl, že město jedná s vládou, ale i s ostatními obcemi z regionu.

„Snažíme se ministerstvo životního prostředí přesvědčit, že tudy cesta nevede. Oni argumentují, že v jiných zemích to funguje. Jenže u nás už je tak propracovaný systém třídění odpadu, že už to není potřeba. Byl by to krok zpět. Stát má řešit, zda nejsou jiné varianty, které pomohou zlepšit už ten fungující současný systém,“ vysvětloval náměstek Boháč.

PET lahve i plechovky budou zálohované od roku 2025

Domácí

Podle něj hrozí Ostravě kvůli zavedení záloh výpadek kolem 20 milionů korun. „Tento odpad dále zpracováváme například na alternativní palivo. Bude nám to chybět. Kdo to zaplatí? A kdo zaplatí fungování dvou systémů vedle sebe, tedy našich svozů odpadu a svozu plechovek a PET lahví? Zřejmě spotřebitel,“ přemítal náměstek.

Některé radnice vyčkávají

Také vedení Havířova na Karvinsku vnímá připravovanou novinku negativně. „Se zálohami nesouhlasíme. Opět vítězí lobby silných firem místo podpory fungujícího systému nakládání s odpady, které mají obce na starosti,“ reagoval havířovský primátor Josef Bělica (ANO).

Nelíbí se to ani radnici v Orlové. „Města a obce by s novým systémem přišly o odměnu za třídění odpadu, což není zanedbatelná částka v městském rozpočtu. Jsme pro, aby se rozvíjel systém tříděného sběru a recyklace využitelných složek komunálního odpadu. Se zálohovým systémem nesouhlasíme,“ uvedla starostka Orlové Lenka Brzyszkowská (ANO).

Vedení Karviné zatím vyčkává, jak bude celý systém nastaven a jak velké ztráty by to znamenalo pro rozpočet města. Také další velká moravskoslezská města čekají na nastavení systému. Upozorňují však na to, že kvůli svozu plechovek a PET lahví naroste ve městech doprava i emise skleníkových plynů. Problémem podle nich může být i to, že do systému zálohování se musí zapojit všechny prodejny a benzinové pumpy nad 50 metrů čtverečních. To může být v menších obcích i okrajových městských částech pro provozovatele velmi náročné. Budou muset zajistit skladovací prostory i automaty na výkup plechovek a lahví.

Tři až pět korun za PET či plechovku? Řetězce jsou pro zálohování

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám