Hlavní obsah

PET lahve i plechovky budou zálohované od roku 2025

Sytém zálohování plechovek a PET lahví by mohl v České republice začít fungovat v polovině roku 2025. Uvedl to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Z vybraných lahví a plechovek by měly opět vzniknout nové obaly, čímž by se podpořila cirkularita.

Foto: Envato elements

Plastový odpad

Článek

„Do roku 2029 chceme vybrat 90 procent PET lahví,“ uvedl ministr s tím, že ministerstvo do konce roku připraví novelu zákona o odpadech, která by v polovině příštího roku mohla být schválena.

Záloha mezi 4 až 5 korunami

Systém pro lidi nebude nijak zpoplatněn. PET lahve i plechovky budou vraceny podobně jako zálohované lahve. Sbírat se budou obaly od 0,1 do 3 litrů, přičemž záloha bude mezi 4 až 5 korunami.

PET lahve se nebudou moct vracet zcela zmáčknuté, aby bylo možné přečíst EAN kód a nedocházelo k výkupu obalů ze zahraničí. Výjimku z výkupu budou mít PET lahve na mléko, které se budou i nadále dávat do tradičních žlutých kontejnerů.

Nový nanomateriál pomůže odhalit a likvidovat těžké kovy ve vodě. Je navíc recyklovatelný

Věda a školy

V ČR se loni prodalo 1,8 miliardy PET lahví a 800 milionů plechovek.

Výkup budou povinně zajišťovat obchodníci i větší čerpací stanice, přičemž do systému se mohou zapojit i další obchodníci. Povinnost výkupu budou mít i on-line prodejci. Obchodníci budou dostávat za vybrané lahve a plechovky manipulační poplatek.

Pokud v menších obcích nad 300 obyvatel nebude obchod, který by lahve a plechovky vykupoval, postará se o to podle ministra operátor, což bude nezisková organizace, která bude systém výkupu řídit. Operátora vybere ministerstvo životního prostředí.

Podle ministra bude 15 procent z nevrácených záloh příjmem obcí, aby se mohly postarat o obaly, které se nevrátí do oběhu.

Seznam zemí se systémem zálohování PET lahví roste, v ČR se stále diskutuje

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám