Hlavní obsah

Špatně jste mě pochopili, hájí Toman svá slova o závadném mase v restauracích

Novinky, bož

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tvrdí, že jeho středeční slova o polském mase v pražských restauracích byla špatně pochopena. Ministr ve středu hovořil o tom, že některé restaurace vydávají polské hovězí maso za argentinské, a tajemně přitom naznačoval, že mají asijská jména. Tato podezření je ministr povinen vyšetřit, uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) se domnívá, že jeho slova byla pochopena nesprávně.

Článek

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně,” uvedl Toman ve čtvrtek.

„Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly, a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ dodal Toman.

Ten ve středu nejprve vypustil kusou informaci, že polské maso je nabízeno coby argentinské v některých luxusnějších pražských restauracích s asijskými názvy, přičemž nejde o čínské restaurace. Konkrétnější ale nebyl. O pár hodin později pak zveřejnil jméno konkrétního podniku, ve kterém Státní veterinární správa (SVS) našla nesrovnalosti, není však vůbec jisté, zda souvisí se současnou aférou kolem dovozu hovězího masa z jatek v Polsku, odkud se mělo distribuovat i maso z uhynulých a nemocných zvířat.

„V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země. Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích,” doplnil Bílý s tím, že Toman podezření oznámil poslancům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

Polské maso vydávají za argentinské, tvrdil Toman

Ministr přitom ve středu výslovně uvedl, že klamání spotřebitele se v Praze dopouštějí luxusní restaurace s asijskými jmény, které si za porci hovězího účtují více než 1000 korun za kus. Podle nového vyjádření však má Státní veterinární správa (SVS) pouze podezření, jež dosud nebylo potvrzeno.

Později ministr ukázal prstem na restauraci U Moťáka. „Kontroly našly zatím jednu restauraci, kde bylo zabaveno 31 kilogramů masa neznámého původu. Podle mých informací je to restaurace U Moťáka v Praze,” prohlásil ministr s tím, že podniku hrozí pokuta až 50 milionů.

„Tuto informaci ministr neprodleně oznámil na tiskové konferenci i se jménem restaurace, protože jde o závažné pochybení,” uvedl Bílý už bez uvedení názvu provozovny s tím, že další informace k tomuto nálezu následně zveřejnila SVS.

Nesrovnalosti i jinde, ale už beze jména

Ta informovala o nálezu neoznačeného masa různých druhů, tedy nejen hovězího, s tím, že na nedostatek v dokumentech v provozovně se přišlo během kontrol vyvolaných polskou kauzou. „Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,” uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Žádné konkrétní podniky však veterináři dále neuvedli.

Restaurace U Moťáka tvrdí, že její pochybení se netýká závadného polského masa. Tomanovými výroky se cítí poškozena a zvažuje vůči ministerstvu podniknutí právních kroků. [celá zpráva]

Potravinářská inspekce nic nenašla

Podle ministerstva zemědělství nadále probíhají zesílené kontroly SVS na silnicích, i v restauracích, obchodech a místech dodávek masa.

Zesílené kontroly v restauracích a obchodech provádí také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Zaměřuje se při nich i na klamání spotřebitelů uváděním jiné země původu. Ve čtvrtek inspektoři uvedli, že při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistili žádné pochybení ve vztahu k původu masa. [celá zpráva] Ministerstvo informaci SZPI potvrdilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám