Hlavní obsah

Kontroly stále nenašly Tomanovy asijské restaurace s polským masem za tisícovku

Novinky, Bohumír Žídek

Kontroly v souvislosti s kauzou závadného polského hovězího stále nenašly pražské podniky asijských názvů, která mají podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) vydávat polské hovězí za argentinské. Ministr přitom tvrdil, že tyto restaurace si údajně účtují i 1000 korun za porci. Dozorové orgány však zatím žádný případ odpovídající Tomanově popisu nezveřejnily.

Foto: koláž Novinky.cz s Profimedia, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

Novinky se chtěly na údajné případy luxusních asijských restaurací v Praze ptát přímo ministra Tomana. Ten rozhovor prostřednictvím svého mluvčího odmítl.

Proto se Novinky dotazovaly na potvrzení Tomanových informací ministerstva, Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinové inspekce (SZPI). Všechny instituce odkazovaly na svá starší sdělení, jež ale hovořila o případech, které Tomanovým výrokům neodpovídají.

Co přesně řekl ministr zemědělství Miroslav Toman poslancům zemědělského výboru
Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací. Braly to luxusní restaurace. Speciálně v Praze. Braly to restaurace, kde vydávají polské maso za argentinské, aby to mohly prodávat za 1000 korun porci. Ten seznam restaurací máme a jsou v tom i restaurace nazvané různejma asijskejma věcma, a tím nemyslím čínské restaurace. Jsou to ty lepší.

Ministr Toman přitom minulý týden výslovně uvedl, že klamání spotřebitele se v Praze dopouštějí luxusní restaurace s asijskými jmény, které si za porci hovězího účtují více než 1000 korun za kus.

Jeho výroky byly až povážlivě konkrétní na to, že se podle pozdějšího vyjádření ministerstva jednalo pouze o podezření Státní veterinární správy (SVS), jež dosud nebylo potvrzeno.

„Výsledky kontrol, které mám k dispozici, u pražských restaurací v tuto chvíli nepotvrdily zmíněné prohřešky,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý s tím, že některé kontroly ještě nebyly ukončeny. Podle něj nejde zveřejnit jména podniků, u nichž je podezření z klamání zákazníka.

„O případných prohřešcích by informovala SVS nebo Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI),“ dodal. Nemá informace, o kterých konkrétních případech byl Toman informován, a zda tyto kontroly byly již ukončeny.

Toman hovořil o tom, že v případě, na který ho upozornila SVS, šlo o klamání spotřebitele. „SVS nepřísluší kontrolovat, zda při nabízení pokrmů provozovatel neklame spotřebitele,” uvedl k tomu tiskový zástupce SVS Petr Majer.

„Jak SVS již zveřejnila, při došetřování případu a kontrolách v restauracích, ke kterým maso z nelegálních jatek prostřednictvím dalších obchodních subjektů doputovalo, bylo zjištěno několik závad,“ doplnil mluvčí a odkázal se na tiskovou zprávu.

V ní SVS informuje o tom, že na dodacích listech v některých restauracích byl uveden původ Česká republika, ale na etiketách bylo jako země původu uvedeno Polsko. Evidentně se tak nejedná o případy, na něž Toman narážel. Hovořil totiž o tom, že polské maso bylo vydáváno za argentinské.

Ministr po silných slovech zařadil zpátečku

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně,” hájil Toman později svá slova. „Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích,” doplnil k tomu Bílý s tím, že ministr podezření oznámil poslancům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) následně oznámila, že při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu.

„V souvislosti s kauzou ministr uvedl podezření, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země, toto podezření kontrolní činnost v několika případech potvrdila,” sdělil Novinkám za SZPI Radoslav Pospíchal.

O konkrétních nálezech inspekce informovala tiskovými zprávami. V nich se však nikde nemluví o pražských restauracích s asijskými názvy, které by prodávaly polské hovězí vydávané za argentinské.

Ministerstvo se v komunikaci s Novinkami odvolávalo na tiskovou zprávu SZPI. Podle ní restaurace v Hradci Králové, Děčíně a Mariánských lázních jako argentinské nabízely maso z Brazílie či Nizozemska. [celá zpráva]

Zda Tomanovy asijské luxusní restaurace prodávající polské hovězí za více než 1000 korun skutečně existují, proto zatím zůstává záhadou, ministr Toman své výroky objasnit odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám