Hlavní obsah

Stanjura chce změny v podpoře obnovitelných zdrojů energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V příštím roce nejspíš začnou domácnosti a firmy znovu hradit poplatky na podporované zdroje energie (POZE), které letos kvůli drahým energiím hradí plně pouze stát. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale zvažuje, že by se poměr plateb mezi firmami a domácnostmi změnil. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ministerstvo financí (MF) také hledá řešení, jak snížit celkový objem plateb na podporu obnovitelných zdrojů energie. Jednou z možností by mohla být i změna zákona, která by omezila dotace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Od roku 2006 bylo na POZE v Česku vyplaceno přes 500 miliard korun. Až do loňska dotaci z části poskytoval stát a část doplatili ve fakturách za elektřinu spotřebitelé. Pro letošní rok tyto platby kvůli vysokým cenám energií převzal plně stát.

Současný stav, kdy stát platí plnou podporu na POZE, je podle Stanjury neudržitelný. Bude proto prosazovat, aby se v příštím roce příspěvek opět rozdělil mezi stát, domácnosti a firmy. Je však připraven vést diskuzi o tom, že by se mohl změnit poměr plateb na POZE. Dosavadní systém je totiž nastaven tak, že domácnosti přispívají více než firmy.

„Firmy platí polovinu toho, co domácnosti, v objemu na jednu megawatthodinu. Domácnosti platí 495 korun, s daní přibližně 600 korun. Firmy nejsou plátci (daně), naprostá většina platí polovinu, tedy 250 korun. Já jsem připraven bavit se o tom, že se to zvedne právě i ve světle výsledků hospodaření firem,“ řekl Stanjura.

Energie od ledna zřejmě podraží. Až o tisíce ročně

Ekonomika

Podle ministra daňoví poplatníci, a nikoliv vláda, v posledních třech letech firmy podporovali. „Taková podpora nemůže dál pokračovat, má být nižší, případně si máme něco z té podpory vzít zpátky. To si myslím, že je fér. Ukazuje se to i na nezaměstnanosti. Všechny černé scénáře, které se objevovaly v roce 2021, 2022, 2023, se ukázaly jako liché. Dali jsme jim moc. Vidím to na dani z příjmu právnických osob za rok 2022. Přes to všechno, co jsme slyšeli, a že to nebylo málo těch rizik a obav, se ukazuje, že přestože pomoc pro firmy byla malá, tak v kontextu celé ekonomiky jsme ji mohli mít nižší,“ dodal.

MF chce snížit podporu pro obnovitelné zdroje energie

Resort financí také nyní hledá argumenty, které by umožnily celkový objem plateb na podporu obnovitelných zdrojů energie zredukovat. Stanjura připustil, že možností může být změna zákona. Kdy by její návrh mohl předložit, však nedokázal specifikovat. Primárně se podle něj musí vyřešit všechna možná právní rizika, aby stát v budoucnu nečelil případným arbitrážím ze strany firem, které jsou nyní příjemci těchto dotací.

Máme za sebou jako Česká republika řadu arbitráží, většina nebyla úspěšných, takže se chceme poučit, ať neděláme chybu,“ řekl.

V příštím roce by měl skončit také vládou stanovený limit cen energií. Stanjura už v minulých dnech avizoval, že s prodloužením opatření s ohledem na vývoj cen energií na trzích nepočítá.

Česko může vyplatit přes 19 miliard firmám s vyššími náklady na energie, schválila EK

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám