Hlavní obsah

Maratón obchodních jednání po brexitu začíná britský ministr v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie v pátek zahajuje s Indií předběžné rozhovory o možné podobě vzájemných obchodních vztahů po odchodu z Evropské unie. Britský ministr obchodu v příštích měsících navštíví rovněž Spojené státy, Čínu, Japonsko a Jižní Koreu, píše server BBC.

Foto: Handout, Reuters

Britský ministr obchodu Sajid Javid

Článek

Spojené království je nuceno přehodnocovat své obchodní vztahy se zbytkem světa poté, co se britští voliči pro odchod z EU, tedy takzvaný brexit, vyslovili v červnovém referendu.

Britský ministr obchodu Sajid Javid by měl při páteční návštěvě v Dillí diskutovat o budoucí podobě obchodních vztahů s indickou vládou.

"Po výsledku referenda je mou naprostou prioritou zajistit Spojenému království nástroje potřebné k tomu, aby mohlo pokračovat v obchodním soupeření na světové scéně," uvedl Javid. Politik a bývalý manažer Deutsche Bank je sám pákistánského původu.

Javid v Indii bude jednat i se šéfy firmy Tata Steel o zvažovaném prodeji jejich britských oceláren.

Oficiální jednání až po opuštění EU

"V příštích měsících uskutečním podobná setkání s ostatními klíčovými obchodními partnery a nastíním vládní vizi možné podoby budoucích obchodních vztahů Spojeného království," dodal.

Británie obchodní dohody po několik desetiletí uzavírala prostřednictvím EU. Zastánci brexitu tvrdí, že Spojené království si s rychle rostoucími ekonomikami, jako je například Indie, dokáže samostatně dohodnout lepší obchodní podmínky, než jaké má v současnosti jakožto člen EU.

Oficiální obchodní rozhovory Británie se zeměmi, jako jsou USA, Čína, Japonsko či Indie, však podle agentury Reuters budou muset počkat, dokud Londýn nevyřeší své budoucí vztahy s Evropskou unií. Na to nedávno upozornila také eurokomisařka pro obchod Cecilie Malmströmová. Jednání s EU přitom pravděpodobně zaberou několik let. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Hodnota vzájemné obchodní výměny mezi Británií a Indií v loňském roce dosáhla 16,55 miliardy liber (přes půl biliónu korun). Británie loni byla v rámci skupiny G20 největším zahraničním investorem v Indii, na kterou má vazby ještě z koloniálních dob. Indie byla naopak třetím největším zdrojem přímých zahraničních investic v Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Libra klesla k dolaru na nové minimum

Britská libra ve středu na devizových trzích pokračuje v propadu, vůči dolaru prolomila hranici 1,3 USD a sestoupila až na 1,2798 USD, tedy nové minimum za...

Výběr článků

Načítám