Hlavní obsah

Nejdřív odejděte z EU, pak vyjednávejte, vzkázala Britům eurokomisařka pro obchod

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie nemůže začít vyjednávat o podmínkách obchodu s Velkou Británií, dokud plně nedokončí odchod z EU, tzv. brexit. V pořadu BBC Newsnight to řekla eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová

Článek

„Nejprve odejděte, pak vyjednávejte,“ řekla Malmströmová.

Po brexitu se Británie podle ní stane v terminologii EU „třetí zemí“. To znamená, že obchod se bude řídit podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO), než bude dokončena nová dohoda.

Nedávno uzavřená obchodní dohoda EU s Kanadou se přitom vyjednávala sedm let. Dohodu nyní musí ratifikovat všechny země EU, takže platit začne za rok až dva. Jelikož britské firmy splňují pravidla evropské regulace, byl by v případě Británie proces „o něco rychlejší“ než s Kanadou, píše britský server.

Dohody v rámci WTO omezují překážky v zahraničním obchodě, jinak musí země vzájemně aplikovat stejná cla jako vůči zbytku světa, píše BBC.

Bankéři v Londýně mají obavy

Eurokomisařka pro obchod Malmströmová zdůraznila, že podrobné rozhovory o obchodních vztazích Británie a EU nemohou začít, dokud bude dokončen politický proces brexitu podle článku 50, což zabere až dva roky.

„Ve skutečnosti to jsou dvě vyjednávání. Nejprve odejděte, pak vyjednávejte o nových vztazích,“ řekla. „Referendum – které samozřejmě respektujeme – nemá žádný právní efekt. Nejprve tu musí být oznámení, které doufám udělá příští premiér rychle, a pak může začít proces,“ dodala.

V londýnské finanční čtvrti panují obavy, že roky fungování podle pravidel WTO by měly na sektor služeb katastrofický dopad. Média spekulují o tom, že mnohé zahraniční banky by se z Londýna přestěhovaly například do Frankfurtu.

Hrůzostrašná výzva

Podle zákonů EU nemůže blok vyjednat separátní obchodní dohodu s jedním ze svých členů – proto eurokomisařka trvá na tom, že nejprve musí země EU opustit.

EU současně nedovoluje svým členům vyjednat si vlastní obchodní podmínky se zeměmi mimo Unii, takže tato jednání mohou začít až po brexitu.

„Tato pravidla jsou hrůzostrašnou výzvou pro jakéhokoli premiéra, který se bude snažit provést brexit,“ dodává BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám