Hlavní obsah

Levný benzín v Maďarsku už jen pro místní, rozhodla vláda

Budapešť

Od pátku mohou v Maďarsku tankovat za regulovanou cenu 480 forintů (30 korun) za litr jen automobily s maďarskou SPZ. Ve čtvrtek to oznámil šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda premiéra Viktora Orbána stanovila maximální cenu jednoho litru benzínu i nafty na zmíněnou cenu v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Bylo však prodloužené až do 1. července 2022.

Zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku, díky kterému jsou výrazně levnější než v okolních zemích, vedlo k tzv. tankovací turistice. Majitelé některých příhraničních čerpacích stanic to řešili tak, že tankování pro zahraniční řidiče omezili na 10 litrů denně.

Jen 10 litrů na den, slyší Slováci na benzinkách v Maďarsku

Ekonomika

To se od pátku mění a řidiči se zahraniční SPZ už v Maďarsku nemohou tankovat za regulovanou cenu vůbec. Letos v březnu už Maďarsko zavedlo podobné opatření pro zahraniční kamiony.

Extra zdanění

Maďarská vláda také zavádí pro nadnárodní společnosti extra odvody, které pomohou kabinetu zmírnit dopady zvyšujících se cen a umožní přezbrojení maďarské armády.

„Toto nařízení platí pro léta 2022 a 2023. Od těch, kdo mají v tomto válečném období extra zisk, očekáváme, že budou pomáhat lidem a přispějí k výdajům státu na obranu,“ uvedl premiér Orbán na videu zveřejněném ve středu na sociální síti.

Maďarsko nařídilo nadnárodním společnostem extra odvody

Zahraniční

Maďarský kabinet ve čtvrtek upřesnil, že na extra odvodech plánuje získat celkem 800 miliard forintů (přes 50 miliard korun) ročně.

Bankovní sektor odvede navíc ročně 300miliard forintů (19miliard korun), pojišťovací sektor 50 miliard forintů (3 miliardy korun), rafinerie MOL 300miliard forintů (19miliard korun), velké obchodní řetězce 60miliard forintů (téměř 4miliardy korun), telekomunikační sektor 40miliard forintů (2,5 miliardy korun), letecké společnosti 30miliard forintů (téměř 2 miliardy korun) a distributoři léků vyjma malých lékáren 20miliard forintů (1,3 miliardy korun). Od příštího roku zavádí maďarská vláda také reklamní daň.

Stav válečné hrozby

Orbánův kabinet vyhlásil od půlnoci z úterý na středu stav válečné hrozby. „V sousední zemi zuří válka. Tato válka znamená průběžnou hrozbu pro Maďarsko, ohrožuje fyzickou bezpečnost, ale je také hrozbou pro bezpečné dodávky energií pro hospodářství a rodiny,“ konstatoval Orbán.

Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

Evropa

Předseda maďarské vlády také řekl, že válka a bruselské protiruské sankce vedou k obrovskému ekonomickému rozvratu a drastickému zvyšování cen. „Svět stojí na prahu hospodářské krize,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám