Hlavní obsah

Maďarsko nařídilo nadnárodním společnostem extra odvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda zavádí pro nadnárodní společnosti extra odvody, které pomohou kabinetu zmírnit dopady zvyšujících se cen a nutnosti přezbrojení maďarské armády. Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán. Jak velké odvody budou, upřesní vláda ve čtvrtek.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Nařídíme bankám, pojišťovnám a velkým obchodním řetězcům, energetickým a telekomunikačním firmám i leteckým společnostem, aby část svého extra zisku zaplatily do dvou fondů, které kabinet založil na zmírnění dopadu zvyšování cen pro domácnosti a pro přezbrojení maďarské armády. Toto nařízení platí pro léta 2022 a 2023. Od těch, kdo mají v tomto válečném období extra zisk, očekáváme, že budou pomáhat lidem a přispějí k výdajům státu na obranu,“ uvedl Orbán.

Stav válečné hrozby

Orbánův kabinet vyhlásil od půlnoci z úterý na středu stav válečné hrozby. „Tato válka znamená průběžnou hrozbu pro Maďarsko, ohrožuje fyzickou bezpečnost, ale je také hrozbou pro bezpečné dodávky energií pro hospodářství a rodiny,“ uvedl na sociální síti premiér Orbán.

Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

Evropa

Předseda vlády zdůraznil, že k vyhlášení stavu válečné hrozby využila vláda právo zakotvené v maďarské ústavě.

„Kabinet složil v úterý slib a začal okamžitě pracovat, protože v sousední zemi zuří válka. Je to válka, jejíž konec zatím nikdo nevidí,“ řekl Orbán. Předseda maďarské vlády dodal, že válka a bruselské protiruské sankce vedou k obrovskému ekonomickému rozvratu a drastickému zvyšování cen. „Svět stojí na prahu hospodářské krize,“ dodal.

Orbán odůvodnil zavedení stavu válečné hrozby tím, že kabinet potřebuje za této situace manévrovací prostor a okamžitou akceschopnost. „Podobně jako v případě stavu nouze v čase koronavirové pandemie umožňuje stav válečné hrozby okamžitě reagovat a všemi možnými prostředky chránit Maďarsko a maďarské rodiny. Maďarsko musí zůstat mimo tuto válku,“ konstatoval maďarský premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám