Hlavní obsah

Letiště Praha podepsalo smlouvu s Uberem, jezdit tam bude od příštího úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letiště Praha podepsalo smlouvu s firmou Uber, která zvítězila v tendru na taxislužbu na pražském letišti. Uber bude na letišti jezdit od příštího úterý, smlouvu podepsal na pět let. Vyplývá to ze zveřejněné smlouvy v registru smluv. Cenu nájmu smluvní strany nezveřejnily. Tendr na taxislužbu na pražském letišti provázely od počátku komplikace. První soutěž letiště zrušilo, druhou řešil antimonopolní úřad.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské letiště Václava Havla

Článek

„Jsme rádi, že antimonopolní úřad potvrdil, že Letiště Praha nastavilo parametry koncesního řízení v souladu se zákonem. V něm jsme kladli důraz hlavně na požadavky cestujících, kteří především chtějí znát cenu předem,“ uvedl člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

„Nový taxi operátor bude poskytovat své služby pod neustálou kontrolou letiště. Všechny jízdy, i ty, které budou mimo Prahu, musí být v souladu s nařízením magistrátu o maximálních cenách,“ dodal.

Původně měl Uber taxislužbu na letišti zajišťovat od letošního února, poté byl termín posunut kvůli námitkám druhého soutěžícího, firmy Tick Tack, na květen letošního roku.

Ruzyňský terminál čtyři. Procházka místy, kam se běžný smrtelník nedostane

Cestování

V květnu mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková uvedla, že do skončení řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bude taxislužbu zajišťovat Tick Tack ze skupiny Taxi Praha, která zajišťovala taxislužby na letišti od roku 2016 spolu s firmou Fix.

Začátkem září pak antimonopolní úřad informoval, že správní řízení zastavil, a firmy tak mohou podepsat smlouvu. První soutěž vypsalo Letiště Praha už v roce 2021, po námitkách z různých stran tendr zrušilo.

Cestující budou nově znát cenu předem. Jednou ze základních podmínek tendru byla totiž povinnost provozovatele stanovit před každou jízdou konečnou cenu, kterou vypočítá jeho software.

Výsledná cena jízdného nesmí překročit dohodnutou cenu, a to ani při změně trasy nebo čekání v zácpě.

Provozovatel rovněž bude muset garantovat požadovanou kvalitu služeb a bezpečnosti, vozový park ve stáří maximálně do tří let i reprezentativní chování řidičů, kteří by měli mít alespoň základní znalost angličtiny a plynulou češtinu.

Musí také zajistit dopravní obslužnost 24 hodin denně a platba bude vždy možná i bezhotovostně.

Provozovatel také bude muset udržovat dostatečný počet dostupných vozů na letišti podle aktuální poptávky a zajistit i vozy pro handicapované cestující nebo rodiny s dětmi.

Záběr ukazuje, jak boeingu nad Ruzyní vyšlehl z motoru plamen a kouř

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám