Hlavní obsah

Léky, teplo, voda i pivo zdraží. Jídlo nezlevní

Systém daně z přidané hodnoty se má zjednodušit. Snížené sazby DPH se sloučí na 12 procentech, dosud jsou 10 a 15 procent. Podle ekonomů tím mírně zdraží teplo a voda, léky, ubytovací služby či stravování v restauracích a jídelnách.

Foto: Emilie Madi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zdražit by měly položky, které se do jednotné sazby přesunou z desetiprocentní sazby daně. Díky sloučení sazeb se ale sníží o tři procentní body DPH na potraviny. Jedinou výjimkou ze sazeb bude nulová daň na knihy.

„Plánovaná změna sazby povede ke zvýšení DPH na léky, nikoliv k jejímu snížení. Tvrzení ministra financí, že většina zdravotnických prostředků a farmaceutických výrobků byla zatížena 15procentní sazbou, je bohužel nepřesné. Oznámená změna proto povede ke zvýšení DPH na léky,“ konstatoval ředitel Aso­ciace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) chtěl podle informací Práva vodné, stočné, teplo a ubytovací služby původně přesunout z desetiprocentní sazby DPH do základní 21procentní, nakonec ale ustoupil.

Noviny v ohrožení. Zatíží je plná sazba

Ekonomika

V jednotné dvanáctiprocentní snížené sazbě DPH mají být podle Stanjury i bezlepkové výrobky, doprava cestujících, ubytovací a stravovací služby s výjimkou čepovaného piva, vstupenky na kulturní a sportovní akce, časopisy či stavební práce pro bydlení. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, se přesunou do základní 21procentní. Toto zdanění nemá v Evropě obdoby.

„Podle návrhu vlády by mělo dojít ke snížení sazby u potravin z patnácti na dvanáct procent. Z historických zkušeností lze však očekávat, že se tato změna na cenách potravin nijak zásadně neprojeví,“ prohlásil partner PwC Česká republika Martin Diviš.

Z patnácti na dvanáct procent se sníží zdanění i dětských sedaček do aut či pohřebních služeb. Nikde jinde v Evropě s výjimkou Dánska však takto vysoké zdanění sociálně citlivých položek nemají. Některé položky byly v minulých letech přeřazeny do nižších sazeb DPH jako součást kompenzací za pandemie covidu nebo při zavádění elektronické evidence tržeb.

„S ohledem na zrušení povinnosti evidence se návrat k základní sazbě jeví jako smysluplný krok, jak potvrzují i ostatní státy EU, které uplatňují na točené pivo základní sazbu. Výjimkou v tomto smyslu je nyní pouze Slovensko, které zavedlo pro točené pivo DPH ve výši 10 procent,“ upozornil Diviš.

Rovněž kvůli zavádění elektronické evidence byla sazba daně u kadeřnických a holičských služeb snížena z 21 na 10 procent. Vládní návrh je přesouvá zpět do základní sazby.

Podle Národní rozpočtové rady lze úpravu sazeb hodnotit pozitivně. Měla by vést k mírnému snížení daňové zátěže a zjednodušení systému.

Vláda zrušila jednu sazbu DPH. Zůstanou dvě: 12 a 21 procent

Ekonomika

Jak se změní vaše daň z nemovitosti? Někde se zvýší jen o třetinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám