Hlavní obsah

Kvůli reakci trhů na vítězství Trumpa svolávají Japonci krizovou schůzku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na ekonomickou situaci po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách svolávají vedoucí představitelé japonských finančních institucí na odpoledne krizové jednání. Informoval o tom server CNN Money. Japonsko zvažuje měnovou intervenci, která má zabránit dalšímu posilování měny a propadům na burze.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonci si fotografují posilování jenu vůči dolaru.

Článek

Japonci se obávají, že silná měna povede k dalším propadům burzy a také k oslabení exportu. Proto narychlo svolali schůzku vedení centrální banky a ministerstva financí.

Index Nikkei se po Trumpově vítězství propadl o 900 bodů, tedy 5,4 procenta. Japonská měna jen posílila proti dolaru o dvě procenta. Posilující jen sledují s obavami mnohé japonské firmy a tamní hospodářství jako celek.

Exportéři se obávají, že kvůli silnému jenu bude japonské zboží příliš drahé. Centrální banka vyjádřila obavu z deflace v důsledku levného importu.

Japonský jen posílil ještě více v červnu v reakci na britské referendum o brexitu. Svolání mimořádné schůzky však podle CNN Money ukazuje, že se japonští představitelé obávají ještě dramatičtějších důsledků Trumpova vítězství.

Podle očekávání na Trumpovo vítězství velice dramaticky reagovalo mexické peso, které se dostalo na několikaletá minima. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám