Hlavní obsah

Peso kvůli Trumpovi oslabilo nejvíce od roku 2008, posiluje zlato a japonský jen

Novinky, bož

Mexické peso, které je obecně považováno za barometr úspěchu Donalda Trumpa, v reakci na americké volby oslabilo nejvýrazněji od roku 2008. Dolar se ve středu ráno prodával za 20,7818 pesa. Asijské trhy reagovaly vlnou výprodeje. Japonský index Nikkei 225 uzavřel se ztrátou 5,4 procenta v důsledku posílení jenu vůči dolaru o více než dvě a půl procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu mexického pesa a amerického dolaru

Článek

Japonský jen i zlato šly nahoru nejvíce od brexitu s tím, jak investoři přecházejí z rizikovějších na bezpečnější aktiva. Tři procenta ztrácejí indické akcie, o více než 2,5 procenta přicházejí akcie v Hongkongu, Jižní Koreji a na Taiwanu.

Polský zlotý mezi čtvrtou a osmou hodinou ranní oslabil o 0,4 procenta a maďarský forint ztratil přibližně půl procenta. Euro posílilo 1,1222 dolaru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

„Výprodeje se přesunou i na evropské akciové trhy. Obecně se dá pro globální finanční trh předpokládat výrazný nárůst volatility a přesun investorů k bezpečnějším aktivům, jako jsou dluhopisy rozvinutých zemí, měny zemí s vyrovnanou vnější pozicí nebo zlato,“ uvedl pro Novinky analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

„Na akciových trzích zprvu zřejmě dojde k výprodejům napříč všemi sektory. První silnější technická podpora pro S 500 je na hranici 1950 bodů, což je proti aktuální úrovni zhruba o devět procent níže,“ dodal.

„Nejvíce však negativní dopady Trumpova vítezství pocítí rozvíjející se trhy a především ty země, které jsou pro USA významným obchodním partnerem. Mezi ty patří například Kanada, Mexiko, Korea, Tchaj-wan, Irsko a Čína,“ sdělila Novinkám ekonomka Jana Steckerová.

„Aby Fed zklidnil situaci na trhu, pravděpodobně odloží prosincové zvýšení sazeb a přispěchá s více holubičí politikou,” dodala.

Japonsko už zvažuje měnovou intervenci, která má zabránit dalšímu posilování měny, které by vedlo k oslabení exportu, a zastavit propad na burze. [celá zpráva]

Peso jako volební barometr

Výrazná reakce pesa, které oslabilo o dvanáct procent a je na několikaletém minimu, není překvapením. Peso si v průběhu kampaně vedlo nejhůře v září, kdy volební průzkumy naznačovaly reálnou šanci na zvolení Trumpa prezidentem. Naopak od první debaty, kdy se Trumpovi v průzkumech přestalo dařit, peso opět posilovalo. [celá zpráva]

Trump dlouhodobě prosazuje stavbu zdi na hranici s Mexikem, o níž tvrdí, že ji zaplatí mexická vláda. Zároveň hovoří o možném vyjednání nových podmínek pro fungování severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, jejímiž členy jsou USA, Kanada a právě Mexiko. Všechny tyto návrhy by měly bezprostřední dopad na mexickou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám