Hlavní obsah

Krize na trhu s byty za rok posílila kupující a snížila ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok po začátku krize finanční trhů, která se postupně přelila do reálně ekonomiky, postupně změnil hlavně trh s byty. Kupující přestali brát za jakoukoliv cenu vše, co trh nabízel a právě cena začala být důležitou složkou. Lidé si méně berou hypotéky, a tudíž nekupují tolik nemovitostí. A developeři mají rázem jiné starosti. Ne bojovat o nová místa pro stavbu, ale udat rozestavěné domy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

"Skončilo poměrně dlouhé období, ve kterém kupující kupovali prakticky vše, co prodávající nabízeli a ani o cenách se mnoho nediskutovalo," řekl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Nabídkové ceny bytů podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesly o 5,5 procenta. Pokles cen podle sociologa Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd přitom začal už v posledním kvartále roku 2008. Ve srovnání s nejvyšší úrovní ze třetího čtvrtletí loňského roku jsou podle něj aktuální ceny bytů v průměru o deset procent nižší, v některých segmentech dokonce až o 20 procent.

Nejvíce klesají ceny bytů v panelových domech a také novostavbách mimo hlavní dopravní tepny. Developeři k projektům, které plánovaly snadno prodat v poptávce před rokem obvyklé, musejí nyní nabízet nejrůznější slevy či bonusy, aby porazili konkurenci. Lidé, kteří nyní chtějí koupit nemovitost si mohou vybírat.

Zájem o hypotéky klesl

Snadné ale nejsou ani podmínky pro kupující. Banky, které se obávají ztrát, už neposkytují úvěry tak snadno, jako například na začátku minulého roku. I když v posledních týdnech se opět odvážily snížit úroky a ani dostat hypotéku na 100 procent ceny nemovitosti už opět není úplně nemožné.

Zájem o hypotéky letos meziročně spadl zhruba o třetinu a za celý rok by jejich objem mohl podle odhadů činit nejvýše 90 miliard korun. Loni to bylo 114 miliard korun a předloni rekordních 142 miliard. Část klientů místo hypoték začala využívat úvěrové produkty na bydlení u stavebních spořitelen.

Svůj díl na vývoji hypoték mají i trh nemovitostí a celková nejistota. "Klienti v letošním roce více vyčkávají, čekají na pokles úrokových sazeb, svou roli jistě hraje i obava z vývoje ekonomické situace a budoucí schopnosti hypotéku splácet," řekl analytik firmy AWD Stanislav Beran.

Už to nebude jako dřív, shodují se odborníci

Trh s byty už nikdy nebude jako před krizí, shodují se všichni oslovení stavitelé i kanceláře. Přesto je podle nich otázka času, kdy se "světlo na konci tunelu" objeví. Pro developery je to naděje, že odklad řady projektů způsobí na trhu v nejbližších letech nedostatek bytů a tím i opětovné zvýšení cen. Realitní kanceláře sází také na fakt, že bydlení zůstane nadále základní lidskou potřebou.

"Realitní trh se nikdy nezastaví, lidé budou stále řešit potřebu bydlení, budou se chtít stěhovat z menšího do většího, migrovat z města do města," řekla obchodní ředitelka realitní kanceláře Sting Monika Franková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám