Hlavní obsah

Provoz na jindřichohradecké úzkokolejce se zastaví. Místo vlaků pojedou autobusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec
Aktualizováno

Provoz na jindřichohradecké úzkokolejce se zastaví. Společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která zde dopravu provozuje, totiž v neděli vyprší platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma, jež se nachází v insolvenci, na trase zařídí náhradní dopravu autobusy. Vyplývá to z vyjádření JHMD a Drážního úřadu.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Pohled z vlaku jindřichohradeckých místních drah.

Článek

Firma argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. JHMD nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, nefunguje jí ani web.

Soud zatím nerozhodl o úpadku, ani zda schválí reorganizační plán firmy. Drážní úřad také obnoví řízení o odejmutí licence dopravce, které bylo do pátku pozastavené. Firma bude 17. října jednat na ministerstvu dopravy o tom, že by úplatně převedla na stát trať Obrataň–Kamenice nad Lipou.

Jindřichohradecké místní dráhy nemají osvědčení o bezpečnosti a přeruší provoz

Ekonomika

„Dopravce poslal žádost o vydání osvědčení bezpečnosti provozovatele dráhy. Žádost se teď začne posuzovat, to neznamená, že by se něco do pondělka stihlo, protože tam jsou několikaměsíční lhůty. Bez osvědčení nesmí na kolejích nic jezdit,“ řekla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Firma měla problémy s osvědčením o bezpečnosti provozovatele dráhy již v minulosti, kdy rovněž došlo k pozastavení provozu.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy, a. s., je vlastníkem a provozovatelem železniční dopravy na 80 kilometrech úzkokolejných tratí Jindřichův Hradec–Nová Bystřice a Jindřichův Hradec–Obrataň.

Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897.

Reklama

Výběr článků

Načítám