Hlavní obsah

Jednání odborářů s vládou zvrat nepřineslo

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani pondělní osobní setkání premiéra Vladimíra Špidly a vicepremiérů Cyrila Svobody a Petra Mareše s odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v jejich centrále v Praze nepřineslo významné přiblížení stanovisek vlády a odborů na reformu veřejných financí.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Předseda vlády Vladimír Špidla po více než tříhodinovém jednání s odboráři prohlásil, že výsledky schůzky nyní musí projednat koalice. Premiér i předseda ČMKOS Milan Štěch nevyloučili další jednání.

Odboráři představitelům vlády znovu předložili deset pozměňovacích návrhů mezi nimiž je požadavek, aby se nekrátily nemocenské dávky za první tři dny marodění, které chce vláda snížit na polovinu, aby se započítávala doba středoškolského studia do nároku na důchod, aby se nerušil dočasně krácený předčasný důchod, aby se neprodlužoval věk odchodu do důchodu na 63 let, aby se pro nejbohatší občany zavedlo páté daňové pásmo, či aby byla zachována dnešní pětiprocentní daň z převodu nemovitostí, kterou chce vláda snížit na tři procenta.

Odboráři uskuteční v sobotu 13. září v Praze velkou protestní demonstraci. "Ano, demonstrace se konat bude," potvrdil Právu Štěch již v sobotu s tím, že výsledek pondělního jednání na to nebude mít vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Odbory: Ministři už nevědí, co navrhují

Reforma veřejných financí, jak si ji představuje vládní koalice, je podle odborů v řadě opatření připravena špatně, ministři už nevědí, co navrhují. Odboráři...

Výběr článků

Načítám