Hlavní obsah

Zářijová stávka učitelů bude trvat nejméně tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plánovaná zářijová stávka učitelů bude trvat nejméně tři dny. Učitelé sice budou v pondělí 1. září ve školách, ale budovy zůstanou uzavřeny. Zatím se ke stávce připojilo několik tisíc škol s desítkami tisíc zaměstnanců. Protest se má dotknout několika set tisíc žáků, uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Foto: Aleš Rudl

V pořadí 36 památnou lípou v Praze se stala lípa srdčitá (Tilia cordata Mill.)rostoucí v poli u Holyně.

Článek

Podle informací ČTK z minulého týdne se ke stávce dosud připojilo 2000 škol, obce a kraje zřizují přitom v České republice přes 12 000 škol. Dobšík uvedl, že k protestu se připojí ještě další školy. Řada z nich přislíbila, že tak učiní koncem srpna.

O konečné podobě a délce stávky se má rozhodnout 22. srpna na celostátní schůzce odborářů. Podle Dobšíka už nejde jen o platy učitelů, ale o celkovou situaci ve školství a jeho kvalitu. Odborářům se nelíbí například poslední verze navrhovaného šestnáctitřídního platového systému.

Stávku může zastavit vláda, tvrdí odbory

Učitelé by si podle Dobšíka příliš finančně nepolepšili. Sice to vypadá, že se učitelům zvýší tarifní složka mzdy, ale peníze na ni budou použity ze 13. platu, o nějž tedy kantoři přijdou. Navíc není jasné, zda dostanou osobní ohodnocení, uvedl Dobšík. To by podle něj znamenalo, že by se mzdy zvedly jen o několik set korun. Stávku může podle Dobšíka zvrátit jen vláda, pokud na mzdy učitelů uvolní víc peněz.

Jaromír Jech ze Svazu měst a obcí, s nímž dnes odboráři jednali, uvedl, že je třeba dostatečně dopředu informovat rodiče o uzavření škol. Byli by také rádi, kdyby školy zajistily aspoň minimální dohled nad dětmi, které do školy přijdou. Dobšík řekl, že se budou snažit, aby byly stávkující školy označeny a informace o stávce umístěny i do vývěsních tabulí obcí.

Odboráři volají po zvýšení mezd pracovníků ve školství. Vláda jim slíbila, že už příští rok dosáhnou 130 procent průměrné mzdy v zemi. Vzhledem k tomu, že bude na nový systém méně peněz, než se původně předpokládalo, nebude nárůst mezd příliš vysoký.

Anketa

Jak by se měla postavit vláda k hrozbě stávky učitelů?
zkusit vyjednávat
3,7 %
přidat učitelům
25,8 %
najmout stávkokazy
70,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1188 čtenářů.

Reklama

Související články

Školy se v září možná neotevřou

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Reagují tak na neúspěšné jednání s vládou o penězích. Vládní návrhy podle názoru odborů nezajišťují dostatečný...

Odboráři: Školy neotevřeme

Školy neotevřeme, dokud nám vláda nedá peníze na zvýšení mezd, přitvrdili představitelé Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Stávkovou...

Čtvrtina jihomoravských škol do stávky

Bude-li skutečně vyhlášena 1. září stávka za zvýšení kantorských platů, připojí se k ní v Jihomoravském kraji více než čtvrtina škol zřizovaných obcemi. Zatím...

Výběr článků

Načítám