Hlavní obsah

Jak to bude s účty za elektřinu? Síkela chce odpustit platby za zelené zdroje, Stanjura ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti by i příští rok mohly zůstat ušetřeny plateb stovek korun navíc na fakturách za elektřinu. Alespoň to vládě navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jozefem Síkelou (za STAN). Platbu na podporu obnovitelných zdrojů energie by podle něj měl i příští rok pokrýt stát. Ministerstvo financí pod Zbyňkem Stanjurou z ODS však nesouhlasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři Zbyněk Stanjura (vlevo) a Jozef Síkela mají další téma do debaty. Poplatky za obnovitelné zdroje

Článek

Resort průmyslu navrhl vydat i v příštím roce na podporu 36 miliard korun, když letos to podle vedoucího tiskového oddělení Marka Vošahlíka bude asi 37 miliard.

Domácnostem by se ulevilo, protože výjimka měla původně trvat jen od loňského října do konce tohoto roku. Návrat plateb ve výši 600 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu by znamenal při průměrné spotřebě na fakturách za elektřinu za rok okolo 1800 korun navíc. Platit by po­dle návrhu nemusely ani firmy.

Jenže nic z toho ještě není jisté. „S ministerstvem financí přetrvává rozpor,“ přiznává resort průmyslu v předložené zprávě.

Stanjurovo ministerstvo podle něj „s ohledem na nezbytnou konsolidaci veřejných financí a snížení výdajů poskytovaných ze státního rozpočtu na dotace rozporuje samotnou částku“.

Stanjura chce změny v podpoře obnovitelných zdrojů energie

Ekonomika

Podpora souvisí s rozpočtem na příští rok a ten má vláda schvalovat příští týden, než ho podle pravidel nejpozději na konci měsíce předloží Sněmovně. Na dotaz Práva, jaká výše podpory by byla pro resort financí přijatelná, odpověděl mluvčí Filip Běhal, že záležitost až do projednání vládou nebude komentovat.

Ještě před pár týdny se přitom uvažovalo o několika variantách včetně té, že by se platby za obnovitelné zdroje vrátily do regulované části ceny elektřiny v plné výši.

Vzhledem k tomu, že finance nesouhlasily ani s tím, že by stát platil příští rok polovinu částky a domácnosti a firmy tu druhou, dá se očekávat náročné vyjednávání.

V materiálu resortu průmyslu a obchodu se dále uvádí, že pokud stát podporu celou proplatí, měli by lidé příští rok za elektřinu platit stejně nebo i méně než letos.

Vyšší platby za distribuci mohou zdražit energie

Finance

„Uvedený postup zajistí to, že sice dojde k nárůstu regulovaných plateb ceny elektřiny u zákazníků, ale díky očekávanému poklesu ceny silové elektřiny dojde k zachování celkových plateb, nebo dokonce k jejich poklesu oproti předchozímu roku,“ konstatoval úřad.

O kolik regulovaná složka ceny poroste, rozhodne Energetický regulační úřad.

Otázkou zůstává i to, kde by na plné pokrytí plateb za obnovitelné zdroje stát vzal peníze. „Nyní jsou v legislativním procesu tři materiály. Jejich cílem je využít výnosy z emisních povolenek na kompenzaci vysokých cen energií,“ sdělil Právu dříve Vošahlík.

Podle ministerstva životního prostředí to ale od příštího roku nebude možné. „Výnosy z prodeje emisních povolenek nelze podle revidované evropské směrnice použít na vyplácení provozní podpory stávajících obnovitelných zdrojů, která již nevytváří žádnou novou kapacitu,“ sdělila včera na dotaz Práva mluvčí resortu Lucie Ješátková.

„Z výnosů lze financovat provozní i investiční podporu pro nově instalované obnovitelné zdroje,“ upřesnila.

Domácnosti by mohly opět přispívat na obnovitelné zdroje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám