Hlavní obsah

Domácnosti by mohly opět přispívat na obnovitelné zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platby na podporu obnovitelných zdrojů, které vláda domácnostem i firmám kvůli prudkému zdražení energií od loňského října po celý letošek odpustila, se od příštího roku mohou obnovit. Zatím ale není jasné, v jaké výši.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vláda Petra Fialy představila minulý týden balíček konsolidace veřejných financí. Na snímku ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Konsolidační balíček pro příští dva roky předpokládá, že vláda sníží platby na podporu obnovitelných zdrojů o 14 mi­liard korun. V současnosti podporu hradí jen stát. Do jaké míry by se snížení objemu peněz týkalo domácností a firem, se teprve rozhodne.

„Opatření o odpuštění plateb platí patnáct měsíců,“ řekl Právu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj tudíž není překvapivé, že by se domácnosti i firmy zase na podpoře finančně podílely. Stanjura řekl, že se o míře účasti teprve rozhodne ve druhém pololetí. „Budeme rozhodovat podle cen energií,“ dodal Stanjura.

Ceny začaly loni po ruské invazi dramaticky růst a vláda se je rozhodla pro letošní rok zastropovat na úrovni šest Kč za kilowatthodinu silové elektřiny s DPH a tři Kč za kWh plynu s DPH. Díky příznivému vývoji na velkoobchodních trzích ale již téměř všichni dodavatelé v současnosti nabízejí lidem ceny energií pod tímto stropem.

Rekordní objem dotací na obnovitelné zdroje

Ekonomika

„Zase se bude platit“

Domácnosti se do loňského září s každou spotřebovanou kilowatthodinou elektřiny na podpoře obnovitelných zdrojů podílely 60 haléři. Při spotřebě 3000 kWh ročně tak šlo o 1800 korun na faktuře navíc. Ti, kdo elektřinou topí, platili při vyšší spotřebě i několikanásobně více.

Vládou vytyčenou úsporu má zajistit ministerstvo průmyslu a obchodu. Mluvčí resortu Marek Vošahlík v pondělí na dotaz Práva, zda se platby za obnovitelné zdroje vrátí a v jaké výši, sdělil pouze to, že postup se odvine od jednání s dotčenými svazy a asociacemi. „Bližší komentář tedy bude možný až po jeho ukončení,“ řekl.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor je přesvědčen, že se od ledna bude platit stejná částka jako do loňského září. „Bude to návrat do starých časů. Pro domácnosti to bude 599 korun za megawatthodinu jako položka, která byla dočasně zrušena. Kaž­dý dodavatel to promítne do faktury,“ domnívá se Gavor.

Stát se s odběrateli do loňska v podpoře dělil přibližně napůl. Domácnosti platily kolem 20 miliard a stát doplácel zhruba 20 až 25 miliard korun ročně.

Vláda nebere klimatickou krizi vážně, kritizují studenti. Zahajují několikadenní protesty

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám