Hlavní obsah

Já se vrátím a se mnou přijde italská lira, slibuje Berlusconi

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi osnuje politický comeback. Jedním z velkých témat, kterým chce zaujmout italskou veřejnost, je obnovení italské liry. Informoval o tom server Bloomberg. Berslusconi navrhuje, aby obnovená italská měna v zemi fungovala paralelně s eurem.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Italský expremiér Silvio Berlusconi usiluje o politický comeback a chce prosadit návrat italské liry.

Článek

Osmdesátiletý Berlusconi se pokouší zvrátit pětiletý zákaz vykonávat veřejnou funkci, který mu uložil v červenci 2015 soud v Neapoli za uplácení senátora v rámci snah přivodit pád vlády v roce 2006. [celá zpráva]

Berlusconiho plán na zavedení paralelní národní měny se podobá podobnému nápadu francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Penové. [celá zpráva]

Hlavní rozdíl je v tom, že v Itálii je veřejné mínění vůči společné evropské měně euru velmi negativní, připomněl Bloomberg.

Paralelní měna

Podle ekonoma Deutsche Bank Marca Stringy je právě Itálie – a nikoliv Řecko nebo Francie – hlavním kandidátem na opuštění eura. Nejsilnější strana v průzkumech veřejného mínění, Hnutí pěti hvězd (M5S) komika Bepeho Grilla, volá po nezávazném referendu o odchodu z eurozóny.

Berlusconiho plán je méně radikální. V rozhovoru pro deník la Repubblica uvedl, že když ho maminka krátce po druhé světové válce poslala nakupovat, rovněž platil paralelní měnou, takzvanou AM lirou, kterou vydávali západní spojenci. Podle Berlusconiho tato paralelní měna fungovala velice dobře.

Anketa

Měla by mít Itálie možnost vrátit se k liře?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1701 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám