Hlavní obsah

Le Penová chce zakotvit možnost odchodu od eura

– Koblenz

Šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová prohlásila na konferenci evropské krajní pravice v Koblenzi, že každá země musí mít možnost opustit euro, pokud si to bude přát. Podle ní bude pokračovat rozpad EU a budou se vracet národní státy.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Marine Le Penová hovoří v Koblenci

Článek

„Prožíváme konec jednoho světa a zrození jiného. Zažíváme návrat národních států,” zdůraznila Le Penová. Dodala, že odchod Británie z Evropské unie bude mít na společenství ”dominový efekt”, a amerického prezidenta Donalda Trumpa označila za neoliberála.

„Neříkám, že každá země musí opustit euro, ale musíme mít tuto možnost, pokud si to daná země přeje,” řekla a sklidila potlesk.

Le Penová před více než dvěma týdny prohlásila, že Francie i další země eurozóny by měly opustit euro jako jednotnou měnu a vrátit se k dřívějšímu systému „společné evropské měny”, která by existovala vedle měn národních.

Le Penová coby předsedkyně Národní fronty tak navrhla návrat k systému ECU, tedy Evropské měnové jednotky. ECU byla zúčtovací měna vytvořená na základě měnového koše, v EU a předešlé struktuře Evropských společenství fungovala od konce 70. do konce 90. let, kdy byla nahrazena eurem.

Le Penová prosazuje odchod Francie z eurozóny jako jediný z hlavních kandidátů v letošních francouzských prezidentských volbách.

Opustit euro v současné době není možné bez opuštění EU, což se ukázalo jako velký problém za řecké krize.

Šéfka francouzských nacionalistů se v Koblenzi účastní konference Svoboda pro Evropu, které se účastní také předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová nebo předseda nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. V místě se čekají demonstrace odpůrců krajní pravice, v pohotovosti je tisícovka policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám