Hlavní obsah

Inflace v Argentině přesáhla 124 procent. A bude hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku se od června inflace po dlouhých měsících dvouciferných hodnot nachází pod deseti procenty a dále, byť už pomaleji, klesá, tak v Argentině jsou spotřebitelské ceny utržené ze řetězu. Meziroční míra inflace tam v srpnu dosáhla 124,4 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 1991, informovala agentura Reuters. Životní náklady lidí jsou natolik veliké, že chodí od obchodu k obchodu, aby jednotlivé potraviny nakoupili co nejlevněji.

Foto: Matias Baglietto, Reuters

Prodavačka vrací peníze zákazníkovi v zelinářství na Mercado Central, největším trhu v Buenos Aires, kam se sváží produkty z celé země.

Článek

Vysoká inflace sužuje argentinské spotřebitele také v meziměsíčním srovnání, když v srpnu byla 12,4 procenta. Zveřejněná data předčila očekávání analytiků.

Tak vysoký růst spotřebitelských cen má na peněženky každodenní dopady. Lidé proto začali aktivně vyhledávat nejvýhodnější nabídky, protože slevy jsou rozptýlené mezi jednotlivými obchody, kde se tak tvoří velké cenové rozdíly.

„Je to strašně těžké. Každý den to stojí o něco víc, je to neustálé závodění s časem, musíte hledat a hledat. Na jednom místě si koupíte to, co je levnější, a jdete na další místo a koupíte něco jiného,“ popsala agentuře Reuters svou situaci Laura Celizová, která nakupovala potraviny ve městě Tapiales nacházejícím se poblíž hlavního města Buenos Aires.

Inflace v Turecku znovu citelně roste, dostala se na 58,9 procenta

Ekonomika

Její manžel Fernando Cabrera mezitím počítal na kalkulačce, aby porovnal ceny ovoce a zeleniny. „Tímto způsobem se snažíme porazit inflaci nebo jí alespoň trochu konkurovat,“ řekl.

Inflace neřekla poslední slovo

Úroveň chudoby v zemi se už nyní blíží ke 40 procentům, inflace, již lze podle teoretických příruček označit za hyperinflaci, přitom ještě neřekla poslední slovo. Podle analytiků centrální banky se na konci roku dostane nad 169 procent, což je výrazné zhoršení proti předpovědi z minulého měsíce, kdy počítali s růstem „jen“ o 141 procent.

Foto: Matias Baglietto, Reuters

Muž na Mercado Central, největším trhu v Buenos Aires, vybírá jídlo z kontejneru, kde skončilo vyhozené ovoce a zelenina.

Argentina je dlouhodobě chycena v cyklu ekonomických krizí. Důvěra v národní měnu peso utrpěla velkou ránu, která vede k trvalému znehodnocování peněz a trojciferné inflaci. Ochablé ekonomice nepomáhají ani sucha, která citelně zasáhla zemědělství, upozornila Reuters.

Země také bojuje o to, aby si udržela pravidelný příliv peněz z pokladny Mezinárodního měnového fondu, který loni v březnu schválil půjčku ve výši 44 miliard dolarů (přes bilion Kč) rozprostřenou do 30 měsíců.

Minulý týden navíc soud v USA rozhodl v neprospěch Argentiny ve sporu s menšinovými akcionáři ropné a plynárenské společnosti YPF. Těm země dluží i s úroky kolem 16 miliard dolarů (téměř 365 miliard Kč). Proti rozhodnutí se Argentina odvolala.

To všechno se děje v době, kdy zemi příští měsíc čekají prezidentské volby. V současnosti je favoritem krajně pravicový kandidát Javier Mile, který v průzkumech vede před ministrem hospodářství Sergiem Massou a konzervativní Patricií Bullrichovou.

Argentina zažívá rekordně teplou zimu, v Buenos Aires bylo přes 30 stupňů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám