Hlavní obsah

Inflace v Turecku znovu citelně roste, dostala se na 58,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Turecku v srpnu pokračovala v silném růstu a dostala se na 58,9 procenta. V pondělí to oznámil turecký statistický úřad. Nejvíce se zvýšily ceny v kategorii hotely, kavárny a restaurace, kde meziroční vzestup činil 89,3 procenta. Nejslabší meziroční nárůst, téměř o 25 procent, statistici registrují v kategorii bydlení. V červenci míra inflace v Turecku činila 47,8 procenta.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecké liry

Článek

Srpnový růst inflace je výraznější, než čekali analytici. Ti s dalším růstem cen počítali, v průměru ale pouze na 55 procent.

Proti červenci se ceny zvýšily o 9,09 procenta po růstu o 9,49 procenta za červenec. Analytici meziměsíčně očekávali zhruba sedmiprocentní vzestup cen.

Inflace v Turecku se citelně zvyšovala až do loňského října, kdy se dostala na 85,5 procenta, maximum za 24 let. Od té doby začala klesat, letos v červnu byla na 38,2 procenta a ocitla se nejníže za rok a půl.

Po květnových volbách, ve kterých byl opět zvolen prezidentem Recep Tayyip Erdogan, Turecko zahájilo změny v hospodářské politice.

Do vedení centrální banky nastoupila Hafize Gaye Erkanová, která se tak stala první ženou v čele této instituce. Ministrem financí se stal uznávaný ekonom Mehmet Şimşek.

Turecká centrální banka nečekaně zvýšila základní úrokovou sazbu na 25 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám