Hlavní obsah

Hřivny jsou teď jen papírky, zoufají si běženci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při útěku z Ukrajiny si uprchlíci často přinesou hotovost v hřivnách, ale ta jim na Slovensku moc nepomůže. Nepřijímají je v bankách a přestaly je brát už také pouliční směnárny.

Foto: Novinky

Ukrajinští uprchlíci na polských hranicích

Článek

„Hřivny jsem kupoval do určitého limitu, ale pro velké množství jsem to musel stopnout. Nemám je komu prodávat a domnívám se, že podobná situace panuje na celém Slovensku, a nejen na Slovensku,“ říká majitel pouliční směnárny nedaleko slovensko-ukrajinské hranice, jenž si přál zůstat v anonymitě.

„Mění je různí šmelináři schopní uprchlíky cynicky a naprosto zlodějsky okrást,“ upozorňuje dobrovolník, který působí rovněž na hranici. Tisíce uprchlíků po překročení hranice tak zjišťují, že najednou vlastně nedisponují finanční hotovostí, kterou by mohli po­užít k nákupu jídla, jízdenek a podobně.

Brněnské centrum pro uprchlíky praská ve švech

Domácí

„Jejich peníze se na Slovensku mění na bezcenné papírky,“ upozornila televize Markíza. O něco lépe jsou na tom Ukrajinci, kteří na Slovensku používají platební karty. V zemi si mohou vybrat z účtů eura. Otázka je, v jakém kurzu. „Oficiálně by měli za každých 34 hřiven dostat jedno euro. Hřivna však nepatří k nejtvrdším měnám, její kurz se stanovuje jen jednou měsíčně pro účely účetnictví. Reálný kurz může být jiný a také Ukrajinec s milionem na účtu může mít v eurozóně hluboko do kapsy,“ dodává televize.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Беженцы на польской границе

Děti se zapisují do škol. Jde to ztuha

Ve východoslovenském Prešově působí škola, kde se vyučuje v ukrajinštině, a uprchlíci před válkou se snaží dostat své děti právě tam. Je to však pro ně obtížný proces, se kterým si nevědí rady. Většina utečenců se v tomto směru spoléhá na příbuzné a známé, kteří je na Slovensku ubytovali.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

„Ne všichni však mají tuto výhodu,“ upozornila televize Markíza. Igor Andrejčka, ředitel prešovské školy, jim trpělivě vysvětluje, že nejdříve musí zajít na cizineckou policii, kde si vyřídí status pro dočasné útočiště nebo azyl na Slovensku. „Bez toho nemůžu vzít dítě do školy,“ uvedl.

Uprchlíci by mohli dostávat dávku 5000 korun. Rodiny, co je přijmou, 1000 korun

Domácí

„Neovládají náš jazyk, píšou azbukou a vyplnit dokumenty představuje značný problém,“ dodává ředitel. Do zmíněné školy chtěla nastoupit také druhačka Diana, která přicestovala na Slovensko s maminkou ze západní Ukrajiny. Mamince pomáhá kamarádka, která žije delší dobu na Slovensku. „Na cizinecké policii jsou teď fronty, ale půjdu jim to zařídit,“ říká odhodlaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám