Hlavní obsah

Brněnské centrum pro uprchlíky praská ve švech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V asistenčním středisku pro ukrajinské uprchlíky na brněnském výstavišti je živo. Zatím největší nápor tu měli ve středu a teď v pátek. Na vyřízení kompletních dokladů musí nyní uprchlíci čekat jeden až jeden a půl dne. Kdo se chtěl pouze zaregistrovat, odešel s tím, že na vyřízení má další tři měsíce, stovky čekajících však jasně dokazovaly, že většina z nich si administrativu chce vyřídit hned na výstavišti.

Foto: Foto Právo - Miroslav Homola

Na vyřízení dokladů už čeká v Brně přes tisíc uprchlíků.

Článek

Paní Vasilina ve frontě čekala na vyřízení pobytu pro svoji sedmiletou dceru Lízu. Ona sama už v Česku žila dříve, dcera za ní přicestovala.

„Jsem moc ráda, že už zde mám i svoji dceru, a ještě jsem si přivezla z Ukrajiny i sestru. Obě mi na hranici Ubla-Bereznyj přivezla mamka, která se ale vracela domů. Jsme ze Zakarpatské oblasti a všichni doufáme, že ta hrůza co nejdřív skončí,” řekla Právu.

„Já mám tu výhodu, že už v Česku nějakou dobu pracuji, domluvím se, a tak se snažím pomoci i svým krajanům, kteří si nevědí rady. A všem říkám, že  se nemusí ničeho bát, protože starost tady o nás je opravdu velká,“ dodala.

Slovensko i Polsko pod náporem uprchlíků. Přijíždějí i děti z dětských domovů

Válka na Ukrajině

Centrum pro ukrajinské běžence, kteří míří na jižní Moravu, je v pavilonu B brněnského výstaviště. Zájem uprchlíků je veliký.

„Byl zde už i takový nápor lidí, že jsme čekající žádali, aby se šli nadýchat čerstvého vzduchu před pavilon, neboť se některým začalo dělat i špatně,” popsala Právu Hana Tesařová z Českého červeného kříže.

„Uprchlíkům z Ukrajiny, kteří mají v Jihomoravském kraji zázemí, doporučujeme, aby si pro vydání pořadového čísla došel jeden dospělý člen rodiny doprovázený osobou, která mu ubytování poskytla,“ poznamenala mluvčí kraje Alena Knotková.

Foto: Foto Právo - Miroslav Homola

V pavilonu, kde se běženci registrují, vznikl koutek, do kterého neustále přichází více dětí.

Jednou z těch, kdo tu pomáhají s organizací, je i 41letá policistka Petra Hrůzová. „Bez ohledu na to, jak je člověk zkušený nebo si myslí, že je obrněný proti emocím, tak tady se jim dá vyhnout jen stěží,“ svěřila se Právu.

„Na vyřízení potřebných dokumentů se zde musí samozřejmě čekat. Byla zde maminka s postiženým chlapečkem, která trpělivě stála taky ve frontě. Chtěla jsem jí pomoct, a tak jsem požádala kolegy z cizinecké policie, aby ji vzali přednostně. To bylo hned po otevření centra. Teď už se podobné případy vyřizují přednostně vždy,” dodala.

K činu přiměl matku dvou ratolestí ve věku 2,5 a 7 let také pohled na množství dětí v centru. „Zajela jsem domů pro pytel hraček. Bylo mně jich prostě líto,“ dodala policistka.

Nyní už v pavilonu funguje regulérní dětský koutek včetně dobrovolníků, kteří si zde s dětmi hrají a pracují s nimi.

Rakušan: Do ČR již přišlo asi padesát tisíc Ukrajinců

Domácí

Do Česka z Ukrajiny přišly už desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny. Jihomoravský region ve čtvrtek večer disponoval ubytovací kapacitou téměř čtyři a půl tisíce lůžek.

V Brně mezi ně patří například i hotelové ubytování v hotelu Myslivna. Na jeho místě chce majitel od příštího roku stavět byty, hotel je však plně funkční, má přes dvě stě lůžek a veškeré zázemí včetně prádelny, a tak ho majitel městu poskytl za symbolickou korunu.

Dvouměsíční náklady na provoz centra pro uprchlíky, tedy strava, energie, služby a další záležitosti, přijdou město na necelé dva miliony.

Městskou knihovnu v Praze zaplnili uprchlíci. Krizové centrum se má přesunout

Domácí

„Přes den zde máme čtyřicet policistů včetně cizinecké policie, v noci podle potřeby stavy upravujeme. Zřídili jsme zde i mobilní operační pracoviště. Zatím jsme nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost. Naopak musím říct, že občané Ukrajiny jsou velmi trpěliví a jsou si zjevně vědomi, že opravdu děláme, co můžeme,“ řekl právu jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Brno zároveň na výstavišti v pavilonu G zřídilo „nábytkovou banku pro Ukrajinu“, kam mohou firmy i jednotlivci dovézt nábytek, který pak mohou uprchlíci použít pro vybavení svého budoucího bydlení v Česku.

Foto: Foto Právo - Miroslav Homola

Jedno z ukrajinských dětí, které s rodinou uteklo před válkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám