Hlavní obsah

Gazprom varuje Ukrajinu, že zavře kohoutky, nezaplatila za plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ukrajina nedodržela páteční termín, do kdy měla zaplatit za únorové dodávky zemního plynu od ruského plynárenského gigantu Gazprom. Šéf ruské společnosti Alexej Miller uvedl, že nedoplatky dosahují 1,89 miliardy dolarů (38,6 miliardy korun). Podnik zároveň v jen málo skrytém varování podle agentury Reuters uvedl, že by dodávky plynu na Ukrajinu kvůli neuhrazeným účtům mohl zastavit.

Článek

"Dnešní den, 7. března, byl termínem úhrady za dodávky plynu na Ukrajinu (uskutečněné) v únoru. Gazprom úhradu tohoto dluhu neobdržel," sdělil podle Reuters Miller. "Ve skutečnosti to znamená, že Ukrajina přestala za plyn platit," citovala Millera agentura Interfax.

Podle šéfa Gazpromu nejde dodávat plyn bez placení. Poukázal také na rozpor se smluvními ustanoveními i mezinárodní obchodní praxí.

"Buď Ukrajina svůj dluh vyrovná a zaplatí za současné dodávky, nebo je tu nebezpečí návratu k situaci z počátku roku 2009," nastínil další možný vývoj Miller s tím, že bude v tomto duchu informovat ruskou vládu. Částka 1,89 miliardy dolarů je tak podstatně vyšší, než o které hovořil Miller dříve, tehdy podle něj šlo o 440 miliónů dolarů (asi 8,67 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Alexej Miller, šéf Gazpromu

Gazprom na začátku roku 2009 zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, což mělo tehdy v zimních měsících za výsledek omezení dodávek ruského plynu do Evropy.

Gazprom v pátek také informoval, že krize na Ukrajině se vývozu ruského plynu do Evropy nedotkla. Dodávky jsou prý "bezproblémové".

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. V loňském roce dodal Gazprom do Evropské unie a Turecka rekordních 162 miliard metrů krychlových plynu, z čehož asi 86 miliard šlo právě přes Ukrajinu.

V prosinci se Rusko dohodlo s Ukrajinou, že jí sníží ceny plynu ze 400 dolarů na 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových. Události po sesazení prezidenta Janukovyče ale situaci změnily a 4. března Gazprom oznámil, že slevu od dubna zruší.

Tento týden vyslovil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk obavy, že ukrajinská krize se může v horizontu dvou až tří měsíců velmi citelně dotknout České republiky, a to zejména nedostatkem surovin a ropy, ale i zmařením investic.

Reklama

Související témata:

Související články

Gazprom zrušil Ukrajině slevu na plyn

Ruský plynárenský kolos Gazprom počínaje dubnem zruší Ukrajině slevu, kterou jí v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu. Sdělil to podle...

Výběr článků

Načítám