Hlavní obsah

Europoslanci schválili opatření pro boj se změnami klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament ve středu definitivně schválil takzvaný klimaticko-energetický balíček, na němž se minulý týden dohodly na summitu členské státy EU. Průmysl Evropské unie tak čeká "zelená" revoluce, když do roku 2020 bude muset snížit emise skleníkových plynů.

Článek

EU se před časem zavázala, že je do tohoto roku sníží o 20 procent a zvýší podíl obnovitelné energie na pětinu. Klimaticko-energetický balíček je přitom nástrojem, který má unii ke splněních těchto cílů přivést.

Jeho základem je systém obchodování s emisními povolenkami. Některé podniky si tak v budoucnosti budou muset kupovat povolenky, aby do ovzduší mohly vypouštět emise oxidu uhličitého. Jedna povolenka představuje jednu tunu těchto emisí.

Během vyjednávání se představitelům průmyslu a především novým členským státům podařilo dosáhnout některých ústupků. Elektrárenské společnosti ve státech, které jsou závislé na uhlí (i v Česku), si tak nebudou muset zpočátku kupovat všechny povolenky, přestože se s tím původně počítalo. Elektřina tak zřejmě zdraží méně, než se původně kvůli balíčku očekávalo.

Reklama

Související články

Průmysl EU čeká zelená revoluce

Průmysl Evropské unie čeká "zelená" revoluce. Šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky se v pátek na summitu v Bruselu dohodli na způsobu, jak se v Unii...

Výběr článků

Načítám