Hlavní obsah

EU hodlá Ukrajině pomoci 11 miliardami eur

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie je připravena poskytnout konfliktem sužované Ukrajině během několika příštích let finanční pomoc nejméně 11 miliard eur, což v přepočtu dělá zhruba 300 miliard korun. O programu pomoci ve středu informoval šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Článek

Barroso ve svém projevu v Bruselu uvedl, že suma zahrnuje různá opatření plánovaná na následující roky. Jde o obdobný objem peněz, jaký loni Ukrajině přislíbilo Rusko předtím, než prezident Viktor Janukovyč odmítl chystanou smlouvu o přidružení Ukrajiny k EU.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger už v úterý oznámil, že Evropská unie pomůže Ukrajině uhradit Rusku dluh za dodaný plyn.

Ukrajinský Naftogaz dluží podle něj ruskému Gazpromu zhruba dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Moskva pohrozila Kyjevu přerušením dodávek plynu. Ve středu Ukrajina podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera sdělila, že není s to zaplatit za únorové dodávky plynu v plné výši.

Jak uvedla agentura Reuters, vyjádření patrně zvýší napětí mezi Moskvou a Kyjevem po víkendovém zásahu ruských sil na ukrajinském Krymu.

V úterý také Gazprom prostřednictvím Millera sdělil, že Ukrajině od dubna zruší slevu, kterou jí v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu. [celá zpráva]

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu. Představitelé ruského monopolního výrobce plynu Gazpromu tento týden uvedli, že podíl Gazpromu na evropském trhu plynu loni vzrostl na 30 procent z 25,6 procenta v roce 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám