Hlavní obsah

ČR má zásoby ropy na 94 dní, problémy by způsobil výpadek dodávek plynu

• Aktualizováno

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) má nyní zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Podle zákona mají rezervy být na 90 dnů. S ohledem na aktuální situaci na Krymu to sdělila mluvčí SSHR Karin Mikolajníková.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zásobu plynu má ČR na 35 dní.

Článek

SSHR svolala na středu jednání pracovní skupiny. Ta bude každodenně provádět monitoring dodávek ropy do ČR a vyhodnocovat aktuální stav zásob.

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že kromě alternativní dodávky ropy by mohla proudit i ropovody IKL a TAL v případě, že by dodávky ropovodem Družba zcela ustaly. "Tak jsme schopni v řádu řekněme jednoho měsíce zajistit posílení dodávek prostřednictvím těch dalších dvou ropovodů," dodal.

Oblast zabezpečení dodávek plynu do působnosti SSHR nepatří. Mluvčí uvedla, že podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu, s nímž SSHR spolupracuje, jsou zásoby plynu v podzemních zásobnících na území ČR na dobu přibližně 35 dnů. A to i v případě výpadku hlavní plynárenské infrastruktury, kterou vstupuje na území ČR ruský plyn tranzitovaný přes Ukrajinu. Ostatní infrastruktura stačí bezproblémově pokrýt domácí trh s plynem, dodala Mikolajková.

Zásoby plynu vydrží

Omezení dodávek ropy a plynu přes Ukrajinu by podle analytika Colossea Víta Jedličky mohlo ceny plynu i ropy dále zdražit a způsobit také potíže se zásobováním. Dovoz ropy z Ruska do Čech byl v minulých letech ze strany Ruska výrazně omezen, takže by to neznamenalo výraznější problém. Závažnější problémy by způsobily výpadky dodávek plynu.

Do ČR proudí třetina plynu z Norska, proto by zásoby teoreticky vydržely delší dobu než 35 dní. Skupina RWE sdělila, že má zásoby plynu, které pokryjí spotřebu do konce topné sezóny.

Gazprom: Závislost Evropy poroste

K energetické situaci se vyjádřil v Londýně i místopředseda představenstva ruského monopolního výrobce plynu Gazprom Alexandr Medvěděv. Podle něj závislost Evropy na plynu z Ruska poroste, protože těžba v Evropě klesá.

"Gazprom zvýšil podíl na evropském trhu, protože evropská domácí produkce v zemích, jako je Británie a Norsko, klesala... Nepozorujeme žádné známky toho, že by se tato situace měla v dohledné době změnit," řekl Medvěděv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám