Hlavní obsah

Dodávky ropy z Kazachstánu do EU ohrožuje poškozený ropovod CPC

– Moskva

Evropu čekají další problémy kolem zásobování energiemi z východu. Poškozen je totiž ropovodní systém, který do EU přivádí ropu z Kazachstánu přes Rusko. Provozovatel ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC) uvedl, že vývoz ze dvou z celkem tří kotevních bodů terminálu v Černém moři byl pozastaven, informovala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Staff, Reuters

Stanice ropovodu CPC poblíž města Atyrau na západě Kazachstánu

Článek

CPC patří k největším ropovodům na světě. Přepravuje přibližně jedno procento globálního objemu ropy a je zároveň jediným ropovodem pro vývoz ropy na ruském území, který není v plném vlastnictví ruské firmy Transněfť. Ta v něm drží 24procentní podíl.

Západ Moskvu obviňuje, že omezováním dodávek energií se mstí za sankce, které západní státy na Rusko uvalily za jeho invazi na Ukrajinu.

Výrazně omezeny už jsou i dodávky zemního plynu z Ruska plynovodem Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře do Německa.

Rusko obvinění odmítá a odkazuje na technické problémy, z části způsobené i dopadem sankcí.

Ruská tajná služba údajně zmařila útok na ropovod

Válka na Ukrajině

Ropovod CPC musel pozastavit nakládku z kotevních bodů SPM-1 a SPM-2 kvůli poškození „míst upevnění podvodních rukávů k plovákům nádrží”.

Nakládku tak odbavuje pouze kotviště SPM-3, a bude proto nutné snížit požadavky na nakládku ropy.

CPC plánuje nahradit poškozené zařízení a hledá firmu, která tyto práce provede. Žádný časový plán však nebyl zveřejněn.

Dodávky klesly, uvedl provozovatel

Dva informované zdroje agentuře Reuters řekly, že jeden kotevní bod může odbavit méně než 70 procent běžné kapacity terminálu.

Kazachstán využívá CPC jako hlavní trasu pro vývoz ropy. Současné problémy tak znamenají, že země bude muset omezit těžbu.

Kazachstán už musel kvůli poškození ropovodu snížit těžbu ropy na jaře. V posledních šesti měsících pak musel provozovatel ropovodu CPC kvůli různým problémům několikrát přerušit vývoz.

Energie: Srovnání cen dodavatelů

Ekonomika

Provozovatel CPC na začátku srpna uvedl, že dodávky ropovodem výrazně klesly kvůli údržbě kazachstánských projektů Kašagan a Tengiz.

Nižší produkce z těchto ropných polí by podle zdrojů mohla zmírnit problémy způsobené výpadkem kotvišť, jakmile se ale produkce z polí po údržbě opět zvýší, může být poškození ropovodu velkým problémem.

Prostřednictvím ropovodu CPC se loni vyvezlo 54 milionů tun ropy kazachstánské lehké ropy CPC Blend, což znamená 1,2 milionu barelů denně.

Přes terminál v ruském přístavu Novorossijsk proudí 80 procent ropy vyvážené z Kazachstánu. Manipulační kapacita ropovodu je 67 milionů tun ročně.

Jeho délka je přes 1500 km a vedle Transněfti jsou dalšími akcionáři KazMunayGas (19 procent), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15 procent), LUKARCO (12,5 procenta), Mobil Caspian Pipeline Company (7,5 procenta), Rosněfť-Shell Caspian Ventures Limited (7,5 procenta) a Eni International (dvě procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám