Hlavní obsah

Do dražby jdou tuzexový bon z roku 1958 i chybně vytištěné bankovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Staré bankovky lákají sběratele i investory. Další příležitost rozšířit si sbírku budou mít ke konci tohoto týdne. Do podzimní online aukce míří 1276 papírových platidel dohromady ve vyvolávací ceně přes tři miliony korun. Dražba nabídne exempláře bankovek, které kolovaly na historickém území Čech, Moravy a Slovenska od roku 1762 až do současnosti, a doplní ji výběr ze zahraničních platidel. Na vybrané kousky se můžete podívat v našem videu.

Do sbírky, nebo jako investice? Do aukce míří tuzexový bon z roku 1958 nebo chybně vytištěné bankovkyVideo: Novinky

 
Článek

„Zájem o bankovky obecně roste, s tím i cenová hladina. Já to přikládám i tomu, že se řada klientů trochu odpojila od čirého sběratelství a jsou to investoři, nakupují s nějakou vizí růstu cen a zisku,“ přibližuje stav trhu odborník na sběratelství papírových platidel Aleš Kohout.

Zájemci by se podle něj měli v oboru nejdříve vzdělat, stát se součástí komunity, příp. se poradit s odborníky, než začnou „měnit platné peníze za neplatné“.

„Na začátku by to měl být koníček, sběratelství, teprve potom by měl přijít ten investiční prvek. Když tomu rozumíte a vyznáte se, tak si vybíráte lepší kusy a nakonec je i vaše investice výhodnější. Když přijdete jako laik a nakoupíte desítky bankovek, tak se může stát, že je přeplatíte a ve výsledku na nich spíš proděláte,“ upozorňuje.

Foto: Novinky

Zajímavé bankovky jdou do aukce

Velký zájem eviduje i o tradiční podzimní on-line dražbu aukčního domu Bankovky.com, kterou spolupořádá jednou za rok. Letos se koná na státní svátek 17. listopadu a také den poté.

„Podařilo se nám získat pěkné bankovky, které normálně na trhu nejsou a zase nějakou chvíli nebudou. A u některých předmětů je to svým způsobem výjimečná příležitost si je pořídit. Máme třeba pár unikátů z Rakousko-Uherska, které jsou známé jen v jednom exempláři,“ zmiňuje Kohout.

Za 200 Kč až půl milionu

Nového majitele si bude hledat vzácná papírová 1 koruna z roku 1919, chybotisk série 014. „Na ní vypadla jednička z data, místo 15. dubna 1919 je na bankovce pouze 5. dubna 1919. Bankovek existuje do deseti kusů, tato konkrétní bankovka je krásně zachovalá, je téměř v perfektním stavu,“ ukazuje na výrazně modrou prvorepublikovou bankovku.

Její vyvolávací cena je 20 tisíc korun. „Už v předaukčním limitování je ale na 160 tisících a očekávaná cena je někde mezi 200 až 250 tisíci korunami,“ dodává a bere do ruky další chybotisk, který se objeví v nabídce.

Foto: Novinky

Korunové bankovky z roku 1919, jedna se správným datem, druhá se špatným

„Je to dvousetkoruna z roku 1993 s chybným proužkem, na kterém je místo ‚200 Kčs‘ uvedeno ‚Republique du Zaire‘ (také známá jako Kongo - pozn. red.). Do státní tiskárny cenin se totiž tehdy dostal špatný papír a část nákladu natiskli s tímto špatným proužkem,“ objasňuje.

Jak je možné, že do Česka doputoval speciální papír určený pro úplně jinou zemi? „Objednávali ho v zahraničí a lidskou chybou byl přibalen k našemu papíru i tento. A nikdo si toho nevšiml. To se prostě může stát a takhle vznikají rarity!“ směje se Kohout.

Chyby si ale podle něj v tiskárně cenin velice brzy všimli, velkou část bankovek se podařilo zachytit a skartovat přímo v tiskárně nebo pak v Národní bance. Do oběhu se však i tak dostala asi stovka kusů a ty dnes vlastní sběratelé. Raritní dvoustovka se bude dražit od 50 tisíc korun, ale očekává se prodej až za půl milionu korun.

Foto: Novinky

Dvoustovka z roku 1993 má chybný lesklý proužek

Tuzexový bon

„Třetí zajímavou bankovkou je jednobon z první emise tuzexových poukázek z roku 1958. Z této emise se dochovalo pouze 7 kusů. Tento konkrétní je ze všech v nejlepší zachovalosti,“ ukazuje na starou poukázku podniku zahraničního obchodu Praha.

Její další zajímavostí je, že jí byla hned dvakrát prodloužena platnost prodlužovacími razítky.

Foto: Novinky

Bon z roku 1958

„Poukázky byly platné pouze tři nebo později šest měsíců a po skončení platnosti se za tu poukázku už nedalo nic pořídit. To znamená, že pokud byl člověk v zahraničí, mohl si úředně požádat o prodloužení platnosti. Jinak se to běžně nedělalo,“ říká Kohout.

Vyvolávací cena bonu ze 60. let je 20 tisíc korun. „U této položky se velmi těžko odhaduje, za kolik se může prodat. V minulé aukci jsme podobnou bankovku, byl to půlbon, prodali za 1,26 milionu korun a já doufám, že tato bankovka se dostane na podobnou částku,“ přál by si.

Nejdražší bankovkou v České republice se v roce 2020 stala červená pětitisícovka z roku 1919, v aukci se vydražila za 14 520 000 Kč.

Foto: archiv Bankovky.com

Červená pětitisícová státovka z roku 1919

Státovka, tedy bankovka vydaná státem, nikoliv národní bankou, nese na líci stejný motiv jako rakousko-uherská tisícikoruna z roku 1902. Je na ní vyobrazen nenápadný secesní ženský portrét manželky jednoho z autorů, paní Leflerové. V oběhu byla do roku 1921.

Dlouho nebyla mezi sběrateli vůbec známá. V současnosti existuje pouze 36 exemplářů, z toho ve sběratelských kruzích pouze třináct či čtrnáct bankovek, ostatní jsou ve vládních institucích, muzeích a podobně.

A jak nakonec pátá on-line aukce dopadla? Nejdražší prodanou položkou se stala Vídeňská Bankocedule 500 Gulden 1806 prodaná za 1 380 000 korun. Chybotisk 1 Koruny z roku 1919 se vydražil za rekordních 660 tisíc korun, hodnota dvousetkoruny z roku 1993 se vyšplhala na 552 tisíc korun a jedno bon z roku 1958 s dvojitým prodloužením platnosti se vydražil za 960 tisíc korun.

Anketa

Investujete do vzácných bankovek či mincí?
Ano
23,4 %
Kdysi ano, teď už ne
8,3 %
Ne
63,8 %
Ne, ale chci s tím začít
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám