Hlavní obsah

Cukety jsou nejdražší za tři roky, květák a brokolice zmizely z akcí hypermarketů

Právo, Tomáš Volf

V době, kdy má mnoho lidí kvůli dopadům epidemie koronaviru hlouběji do peněženky, zažíváme další nepříjemné překvapení při placení nákupu potravin v obchodech. Výrazně zdražily ovoce a zelenina, ale i mouka, cukr, uzeniny, vepřové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trend z předchozích měsíců pokračuje. Zelenina v dubnu v průměru podle statistiků meziročně zdražila o téměř 12 procent, ovoce takřka o čtvrtinu, cena jablek proti loňsku poskočila dokonce o 40 procent na více než 36 korun za kilo.

Určující je jih Evropy, kde nastal výpadek kvůli pandemii koronaviru
Vladimír Pícha, mluvčí Zemědělského svazu

Například supermarkety Albert prodávají některé druhy jablek až za 45 Kč, kilo citronů nebo zelených paprik stojí symbolických 79,90 Kč. Na e-shopu Rohlík.cz se nyní květák prodává za 69,90 Kč za kilo.

Podobné jako se zeleninou to je s uzeninami a za vepřové maso platíme proti loňskému dubnu o pětinu víc. „Cena některých druhů potravin podléhá inflaci každý rok,“ sdělil Právu mluvčí prodejen Albert Jiří Mareček.

„Letos je tento trend velmi výrazně umocněn celosvětovou koronavirovou krizí. Ve většině zemí chybí v zemědělství i jiných potravinářských odvětvích velká část zahraniční pracovní síly. Velkou roli hraje také oslabující koruna a posilující euro. Zvýšené jsou také logistické náklady,“ dodal Mareček.

Česko čeká vlna zdražování

Domácí

Podle dat serveru Kupi.cz, který sleduje ceny ve slevových letácích, se výrazně zvýšily akční ceny cukety z loňských 27,70 na letošních 36,40 koruny za kus. Cukety jsou tak nejdražší za tři roky. Podobně zdražil lilek, květák a brokolice se v nabídkové cenové akci vůbec neobjevily, přitom loni na ně v tomto měsíci řada akcí probíhala.

Foto: Novinky

Vývoj ceny jablek

Ceny prudce rostly rovněž u paprik a akcí na ně ubylo. Víc peněz lidé zaplatí v akci i za pomeranče nebo mandarinky.

„Nejmarkantnější je u potravin zdražení právě zeleniny a ovoce, které lidé kupovali i kvůli posílení imunity. Ze zahraničí nebylo moc co dovážet, protože i tam byl problém,“ řekl Právu agrární analytik Petr Havel.

Lidé uzavření v karanténě se také ve velkém vrhli na pečení, pořizovali domácí pekárny a nakupovali najednou více mouky. Podle Českého statistického úřadu mouka v dubnu zdražila o téměř 17 procent, u cukru bylo zdražení jen o málo nižší. Droždí mnohde zmizelo z regálů, mouka i cukr pak ze slevových letáků.

Potraviny online aneb Jak to chodí v Rohlíku

Koronavirus

„Řetězce dobře vědí, že se droždí i mouka v době pandemie staly v mnoha lokalitách hodně nedostatkovým zbožím, a nemají tedy důvod je nějak zlevňovat,“ komentoval Petr Miklík z Kupi.cz.

Květák za stovku?

Otázka, zda bude zdražování pokračovat, nemá jednoznačnou odpověď. Co se týče zeleniny, u té by měly být podle zemědělského experta Havla nyní ceny na vrcholu. „Na trh se už dostává česká zelenina z letošní sklizně, z toho důvodu cena květáku, rajčat, ředkviček nebo cibule nějakou dobu neporoste,“ poznamenal.

U zeleniny i ovoce nyní čeká stagnaci, v některých případech i pokles. V dalších měsících bude záležet na tom, jak úrodu ovlivní hrozící sucho. „Pokud by úroda byla slabší a přetrvávaly by určité problémy s dovozem, pak by ceny mohly opět růst,“ dodal.

Ovocnáři: Bez česáčů z ciziny nesklidíme

Domácí

Zemědělský svaz ČR nicméně mírní i naděje na alespoň dočasné zlevnění. „Ceny ovoce a zeleniny zůstanou na stejných úrovních jako nyní kvůli nedostatku v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli pandemii,“ řekl mluvčí svazu Vladimír Pícha. Soběstačnost České republiky je u zeleniny jen asi třetinová.

Podle Miroslava Koberny z Potravinářské komory ČR by to dokonce mohlo dojít tak daleko, že by se květák prodával za sto korun.

Koberna pro ČTK upozornil na problém druhové skladby pěstovaných plodin i chovaných zvířat zemědělci. „Ale kdo a jak donutí zemědělce, aby místo řepky a obilí na biopaliva nebo kukuřice do bioplynky chovali prasata a kuřata, pěstovali okurky nebo květák, to skutečně nevíme,“ podotkl.

Farmáři v USA likvidují úrodu, nemají odbyt a sklízet se jim nevyplatí

Koronavirus

Dobrou zprávou pro zákazníky a jejich peněženky je alespoň to, že podle expertů by mělo konečně začít zlevňovat vepřové maso, jehož ceny postupně vyšplhaly nebývale vysoko, vepřová pečeně nyní obvykle stojí kolem 140 korun za kilo.

Čína totiž v poslední době přestala vepřové dovážet, takže se začínají hromadit zásoby. Totéž platí i pro mléko, což může přinést zlevnění u mléčných výrobků. Již nyní je v Česku proti minulému roku levnější máslo.

Reklama

Související články

Česko čeká vlna zdražování

Mnoho lidí kvůli následkům pandemie koronaviru přišlo o zaměstnání nebo řeší zásadní propad příjmů. A teď budou navíc muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy...

Jablka prudce zdražují

Jablka v dubnu meziročně zdražila o 40 procent. Zatímco loni touto dobou stál kilogram průměrně 25,93 koruny, letos vyjde na 36,31 koruny. Vyplývá to z dat ve...

Výběr článků

Načítám