Hlavní obsah

Zelenina zdražuje. Květák za stovku může být v budoucnu běžný

Květák za sto korun, to může být v budoucnu běžná cena, uvedl ve čtvrtek Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. Letos ale už výraznější zdražování neočekává, nicméně neočekává ani výraznější sezonní zlevňování. Květák už nyní stojí i 80 korun za růžici.

Foto: Profimedia.cz

Květák za stovku může být v budoucnu běžný.

Článek

„Bohužel jsou (sezonní a tržní výkyvy) vždy,” uvedl Koberna.

„To, že vyrostla cena brokolice ze Španělska, která se buď neurodila s ohledem na počasí, nebo ji aktuálně nemá kdo sklízet s ohledem na koronavirus, a stejně tak u česneku, ještě neznamená, že to bude navždy," domnívá se. Brokolice se prodává zhruba za 50 korun. V sezoně bývají ceny kolem 20 korun.

Foto: Novinky

Vývoj ceny jablek

Jedním dechem však dodal, že se letos podle něj ale nedá čekat pokles sezonních cen. Jednak kvůli koronaviru, jednak kvůli mrazům. „Horko a sucho úrodu nevylepší. Takže výraznější zdražování asi ne, ale ani výrazné zlevňování,” dodal.

Koberna také upozornil na problém druhové skladby pěstovaných plodin i chovaných zvířat zemědělci. „Ale kdo a jak donutí zemědělce, aby místo řepky a obilí na biopaliva nebo kukuřice do bioplynky chovali prasata a kuřata, pěstovali okurky nebo květák, to skutečně nevíme,” řekl. V takovém případě podle něj může být v budoucnu v ČR běžný květák právě za sto korun.

Jablka prudce zdražují

Ekonomika

Zelenina oproti březnu zdražila o 7,6 procenta a oproti loňskému dubnu o 11,8 procenta. Ceny ovoce vzrostly meziměsíčně o 2,8 procenta, a meziročně dokonce o 24,7 procenta.

Jablka v dubnu meziročně zdražila o 40 procent. Zatímco loni touto dobou stál kilogram průměrně 25,93 koruny, letos vyjde na 36,31 koruny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám