Hlavní obsah

Česko čeká vlna zdražování

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mnoho lidí kvůli následkům pandemie koronaviru přišlo o zaměstnání nebo řeší zásadní propad příjmů. A teď budou navíc muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy kvůli nárůstu cen potravin. A nejen jich, zdražit má i elektronika.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na vině je nejen koronavirus, ale také počasí, respektive dlouhodobé sucho, které trápí zemědělce. Narušen je také mezinárodní obchod s potravinami. Například mnoho produktů ze sortimentu ovoce a zeleniny pochází z Itálie a ze Španělska, které nyní zásobují hlavně své vlastní prodejce a nestíhají uspokojit zahraniční poptávku.

„Lze očekávat, že porostou ceny u ovoce a zeleniny. Zvýšení cen je způsobené nedostatkem sezonních pracovníků v Česku i v zahraničí, ale i počasím, které také pěstitelům nepřeje,“ řekl Novinkám mluvčí Teska Václav Koukolíček.

A ostatní řetězce souhlasí.

Ceny rostou. Inflace už atakuje čtyři procenta

Ekonomika

„U nás pochází většina nabídky od domácích dodavatelů, v případě ovoce a zeleniny to platí zejména v lokální sezoně. Aktuálně je ale na českých polích i ve sklenících velmi omezená úroda a čekáme na plné vegetační období, proto je nabídka doplňována z dovozu,“ sdělil ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Lidé vaří doma a zdravě

„Celkově jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po ovoci a zelenině v současné situaci, kdy lidé vaří doma a snaží se jíst zdravě. Navíc u mnoha produktů končí sezona v jižní části Evropy a přesouvá se do střední Evropy. A množství ne vždy dokáže pokrýt zvýšenou poptávku,“ potvrzuje mluvčí Globusu Lutfia Volfová s tím, že také poroste cena trvanlivých potravin, především těch importovaných.

„Důvodem je nepříznivý kurz eura, dopravní náklady a v případě vybraných komodit, jako je např. rýže, také ochranářské omezení vývozu ze zemí, které tyto komodity produkují,“ dodává.

Elektronika dražší o deset procent

Podle Petra Beny, obchodního ředitele Alzy, největšího tuzemského obchodu se spotřební elektronikou, zdraží v podstatě vše, co není vyrobeno v Česku, opět to stejně jako u potravin souvisí se změnou kurzu koruny vůči euru nebo dolaru.

Elektronika kvůli koronaviru podraží

Koronavirus

„Hrubý odhad je zhruba 10 procent, v souladu s pohybem kurzu. Některé mobilní telefony již podražily, stejně tak některé notebooky. Zboží, které souvisí s covidem-19, se musí shánět a dostupnost u dodavatelů je sporadická, někdy je, někdy ne, například šicí stroje, webkamery, herní konzole,“ řekl Bena.

Reklama

Výběr článků

Načítám