Hlavní obsah

Češi se vrhli na soláry a tepelná čerpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po domácích solárních elektrárnách a tepelných čerpadlech či kombinacích obou prudce vzrostla. Na dodávku a instalaci se tak čeká i půl roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počet instalací tepelných čerpadel se meziročně od ledna do srpna zvýšil o 150 procent. Nejvíce jich proběhlo v červnu a červenci. Vzhledem k počtům uzavřených objednávek očekáváme, že rekordní počty instalací čerpadel budou pokračovat nejen do konce tohoto roku,“ řekl Právu ředitel společnosti Woltair Jan Hanuš. Obdobné je to u solárních systémů.

Instalací tepelných čerpadel a solárních systémů by podle Hanuše přitom mohlo být ještě více, ale letošní poptávka výrazně převyšuje možnosti výrobců.

Dodací lhůty, které se dříve pohybovaly kolem jednoho měsíce, jsou dnes tři až šest měsíců. Problémem jsou hlavně výrobní kapacity evropských producentů, které nestačí pokrýt obrovský zájem po celé Evropě.

„Výrobci sice zvyšují kapacity, staví nové výrobní linky i celé továrny, ale zlepšení situace přesto očekáváme nejdříve na jaře příštího roku,“ dodal Hanuš. Řada výrobců příjem objednávek v posledních měsících úplně pozastavila.

Přechod od plynu k tepelnému čerpadlu nemusí být vždy snadný. Při výběru buďte velmi pečliví

Bydlení

„Průměrná cena u instalovaného tepelného čerpadla se aktuálně pohybuje lehce nad hranicí 300 tisíc korun a evidujeme její meziroční zvýšení o zhruba 30 procent. Příčinou je na jedné straně zdražení práce a částečně i technologie, ale také instalování čerpadel s vyšším průměrným výkonem,“ shrnul Hanuš.

Jednoznačně nejoblíbenější variantou je podle něj dlouhodobě tepelné čerpadlo vzduch-voda, které stojí samo o sobě od 160 tisíc korun. Na cenovém srovnávači Zboží.cz uživatelé nejčastěji hledají čerpadla od 74 890 do 189 000 korun.

„Mezi nejpopulárnější značky tepelných čerpadel patří tento rok mezi našimi zákazníky Alpha Innotec (Německo), Vaillant (Německo), Bosch (Německo) a NIBE (Švédsko). Z hlediska výkonu se nejčastěji instalují tepelná čerpadla s výkonem mezi 7 až 9 kW,“ shrnul Hanuš.

Solár na větší dům kolem půl milionu

U solárních systémů závisí počty panelů na velikosti domu, střechy a také přístupnosti slunce.

To umí odborníci z energetických firem či společností, které se na instalace solárních panelů specializují, poměrně rychle předem spočítat i díky leteckým mapám.

Solární elektrárna uloží i přebytečnou energii

Tipy a trendy

U většího domu s podlahovou plochou kolem 200 metrů čtverečních se náklady na solár­ní systém pohybují orientačně kolem půl milionu korun. Náklady lze pak částečně kompenzovat státní dotací z programu Nová zelená úsporám.

„Roste zájem o financování čerpadla prostřednictvím úvěru, které volí 20 procent zákazníků,“ konstatoval Hanuš.

Lidé také chtějí tepelná čerpadla s ohřevem teplé vody, protože čerpadlo mnohdy nahrazuje plynový kotel. „Tuto variantu nyní instalujeme ve zhruba dvě třetiny zakázek,“ upřesnil Hanuš. Objevují se i instalace kombinující čerpadlo se střešní solární elektrárnou.

Papíry k dotaci vyřídí i plynaři

Podle Cyrila Regnera z Energetického Holdingu Malina lze kombinací solárů a čerpadla ušetřit až 60 procent nákladů na energie.

Správným používáním kotle na pevná paliva lze ušetřit

Finance

Jak uvádí Pražská plynárenská, samotné tepelné čerpadlo ušetří až polovinu nákladů na vytápění a dotace může být až 180 tisíc korun.

„Vyřídíme žádost i nezbytné papírování. Tepelné čerpadlo s životností minimálně 25 let se snadno udržuje a díky téměř bezzásahové instalaci se hodí také do starších domů. Pokud byste tepelným čerpadlem nahrazovali kotel na pevná paliva nebo elektrokotel, dotace pokryje až polovinu pořizovací ceny,“ uvádí na svých stránkách Pražská plynárenská.

Lidé se pídí i po návodu na zapojení svépomocí
Vyhledavač portálu Seznam.cz zaznamenal u solárních panelů meziroční nárůst dotazů o 215 procent a u tepelných čerpadel o 86 procent. Až třikrát větší zájem o tato zařízení hlásí také srovnávač Zboží.cz.
Češi na internetu hledají, jak solární zdroje pořídit nejen do domu, ale i do bytu, a návody, jak si je zapojit svépomocí, potvrdila Právu analytička Seznam.cz Tereza Fukátková.
Nejčastěji se uživatelé zajímají o solární panely v ceně od 37 000 do 64 000 Kč.
Zdroj: Seznam.cz pro Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám