Hlavní obsah

Správným používáním kotle na pevná paliva lze ušetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku topné sezony je dobré si připomenout, jak správně topit v kotli na pevná paliva a která další opatření mohou domácnostem pomoci ušetřit na energiích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak účelně využívat kotle nebo kamna, radí mj. i nová webová stránka ministerstva životního prostředí (MŽP). Nabízí informace o vhodných palivech, o tom, jaké používat zdroje, na co si dát pozor při jejich instalaci a údržbě nebo jaké dotace využít. Cílem je snížit náklady na vytápění.

Při provozu lokálních zdrojů tepla na pevná paliva jsou zásadní čtyři faktory: v čem spalování probíhá (konstrukce kamen či kotle), co je spalováno (výběr a kvalita paliva), kdo a jak zdroj obsluhuje a údržba a technický stav zdroje a jeho příslušenství.

Zbavit se plynového kotle? Pečlivě to zvažte

Tipy a trendy

MŽP upozorňuje, že každý kotel, a to i ten nejmodernější, vyžaduje pravidelné čištění teplosměnných ploch – výměníku, čímž se zvýší jeho účinnost, tedy míra využití energie paliva, a sníží se spotřeba paliva.

Nejméně v termínech daných vyhláškou proto provádějte čištění a každoroční kontrolu spalinových cest (komína a kouřovodů). Vyhněte se však chemickým prostředkům na čištění komína s obsahem mědi, jejich použití podporuje vznik velkého množství toxických dioxinů.

Každou závadu ihned odstraňte – nedoléhající či chybějící spalinová klapka nebo netěsnící dvířka kotle či kamen (chybějící či opotřebované těsnění) mohou významně ovlivnit množství vzduchu a tím zhoršit kvalitu spalování. Neřešená závada pak může vést k dalším problémům (netěsnící dvířka mohou např. zhoršovat spalování, což může vést k většímu zanášení teplosměnných ploch a komína).

MŽP chystá další dotace
Od začátku září 2024 má být v rodinných domech, bytových domech a ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno provozovat nejstarší a nejméně ekologické kotle, tedy spalovací zařízení horší než 3. třídy. Původně měly tyto kotle skončit už letos v září.
Zda konkrétní kotel těmto podmínkám vyhovuje, i to majitelé zjistí při uvedené povinné tříleté kontrole odborníkem.
Výměnu zastaralého kotle není podle MŽP dobré odkládat. Aktuální výzva pro nízkopříjmové domácnosti letos v září sice skončila, ministerstvo ale plánuje spustit další kolo dotací ještě do konce letošního roku.
Další domácnosti mohou stále využívat příspěvek z programu Nová zelená úsporám, kde na pořízení kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla mají zájemci získat až 140 tisíc korun.

Nastavení u moderních kotlů přenechte odborníkům a nezasahujte do něj, pokud si nejste jisti tím, co děláte. Změny nastavení vstupní a výstupní teploty kotle, otáček spalinového ventilátoru nebo rychlosti přikládání automatického hořáku mohou mít komplexní dopad na činnost zdroje.

Výrazně ovlivnit celkové náklady na vytápění může nastavení vhodné teploty. „Nepřetápějte, udržujte v jednotlivých místnostech spíše stálou teplotu odpovídající způsobu jejich užívání. Není nutné každou místnost vytápět na stejnou teplotu,“ radí MŽP na svých stránkách.

Obecnější souhrn rad, jak ušetřit na energiích, pak nabízí například kalkulátor www.setrim.cz.

MŽP upozorňuje také na to, že každý provozovatel kotle na pevná paliva o celkovém tepelném příkonu od 10 do 300 kilowatt včetně, který je napojený na teplovodní soustavu ústředního vytápění, má povinnost provádět jednou za tři roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje. Kontrolu může provádět pouze odborně způsobilá osoba pověřená výrobcem zdroje, která je uvedena v databázi MŽP. Databáze umožňuje vyhledat nejbližší odborně způsobilou osobu pro konkrétní značku a typ zdroje.

Stát chystá další kotlíkové dotace

Ekonomika

Cenový strop

„Pokud se vám nepodaří nalézt způsobilou osobu, která by provedla kontrolu včetně dopravních nákladů do 1585 korun bez DPH pro jednoduché zdroje bez řídicí jednotky, či do 1848 korun bez DPH pro složitější zdroje s řídicí jednotkou, můžete prostřednictvím databáze oslovit přímo výrobce zdroje, který vám může doporučit technika, který se do stanovené částky vejde,“ zdůrazňuje MŽP.

Pokud výrobce sdělí, že vhodného technika za tuto částku není schopen zajistit, nebo ve lhůtě do 30 dnů neodpoví, můžete si v databázi vybrat technika od jiného výrobce. Ten však musí mít oprávnění na stejný typ zdroje.

„Z pohledu čistého ovzduší je nejlepší vyměnit starý kotel za bezemisní zdroj. Na to mohou domácnosti získat asi polovinu potřebné částky z  Nové zelené úsporám a do konce roku plánujeme otevřít i nové kolo kotlíkových dotací,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám